Турагенции

Новата помощ за туроператорите ще тръгне след средата на юни

   
Новата помощ за туроператорите ще тръгне след средата на юни

Новата помощ за туроператорите, по която трябва да връщат още средства на клиентите си, ще тръгне след средата на юни. Това обяви пред TravelNews Румяна Балтова от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" (ОБТ). Те бяха днес на среща с министъра на туризма доц. Стела Балтова, в която участваха още представители на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Мярката за подпомагане предстои да мине за одобрение през Министерски съвет на 7 юни 2021, другата седмица. След което до 7 дни се очаква да бъде обявен приемът през Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ), каза Румяна Балтова. Реално изплащането на помощите ще започне до края на юли, допълни тя.

ОБТ обявиха миналата седмица, че бизнесът е притиснат от сроковете за връщането на парите на клиентите след като на 15 май изтече една година от извънредното положение във връзка със световната пандемия от COVID-19. “Всеки ден туроператорите сме подложени на огромен натиск и скандали от страна на хората. Ако до момента издържахме да няма фалити, сега сме на път това да се случи точно на финала”, заяви пред TravelNews Павлина Илиева, председател на ОБТ.

От сдружението сигнализираха още, че има забавяне в мярката на НАП за компенсиране на затворените бизнеси през март и април. Тя дори не била стартирана за кандидатстване. Туроператорите не можеха да правят организирани пътувания в страната и чужбина до края на април 2021 г. В допълнение се бавили и парите по мярката 60/40 за персонала.

Европейската комисия одобри миналата седмица бългaрcкия плaн зa пoдкрeпa нa турoпeрaтoритe. Тя щe бъдe пoд фoрмaтa нa прeки бeзвъзмeздни cрeдcтвa. Идeятa e дa ce изпoлзвa oт бeнeфициeнтитe зa възcтaнoвявaнe нa рaзхoдитe нa тeхнитe клиeнти зa пътувaниятa, oтмeнeни прeз минaлaтa гoдинa. Тoвa ca пътувaния мeжду 31 мaрт и 31 дeкeмври 2020 г. Oтпуcнaти ca 8.4 млн. eврo, с които фирмите да се cпрaвят c нeдocтигa нa ликвиднocт. С изменение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. за преодоляване на последиците, беше създадена схема за държавна помощ за  допълнително финансиране на туроператори с останали задължения към техните клиенти с безвъзмездни средства в размер до 15 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати