Новини Събития

Исторически парк ще бъде домакин на международен античен фестивал

   
Исторически парк ще бъде домакин на международен античен фестивал

Няма съмнение, че съвременният човек живее в бурен свят, развиващ се със светкавични темпове. Опитвайки да се приспособи към всички промени, за него става лесно да изгуби своята същност и цел. В трудните времена, хората имат нужда от добри съмишленици и водачи, с които заедно да преминават през препятствията на новото време. Съмишленици, създаващи чувство за принадлежност и нация.

Нашите прадеди са изградили велика култура, която е оказала влияние върху събития и народи по цял свят. Като наследници на славния български народ, днес ние имаме честта да възродим величието на миналото и да поставим началото на една нова ера в битката за съхраняване на българската историческа памет и традиции.

От 18 – 20. 06. 2021г., Исторически парк ще бъде домакин на колосален по своя мащаб МЕЖДУНАРОДЕН АНТИЧЕН И СРЕДНОВЕКОВЕН ФЕСТИВАЛ ,,НОВО НАЧАЛО‘‘. С провеждането на фестивала ще бъдат отбелязани II–та годишнина от откриването на парка и 1340г. от най - знаменателното събитие в нашата история - утвърждаването на българската държавност, тук на Балканите, в края на VII век.

По време на фестивала ще бъдат пресъздадени бита и културата, военното дело и обичаите на хората населявали българските земи от Античността и времената на блестящата тракийска цивилизация и Древен Рим, до залезът на вековното Българско средновековно царство в края на XIV – XV век.

В оживяването на историята по време на трите фестивални дни, ще вземат участие повече от 280 реконструктори - войни, занаятчии и творци от България, Полша, Унгария, Словакия, Румъния, Франция и Ирландия. Това ще ни убеди за пореден път колко сила има в думите от Кубратовия завет: ,,Заедно можем всичко!”

Фестивалът ще се проведе в непосредствена близост до Исторически парк и ще бъде отворен за посетители от всички възрасти. Посещението на фестивала не е обвързано със закупуването на билет за вход в Исторически парк. Разбира се, в трите фестивални дни на територията на самия парк също ще ви очакват приключения, така че това е удобен момент да посетите и туристическия атракцион. Както при официалното откриване на Исторически парк, така и сега, отново ще можете не само да се радвате на програмата, която сме ви подготвили, но и да съпреживеете част от нея, стига да имате смелостта да го направите. Защото знаем, че най-истинско е изживяването тогава, когато сме се докоснали лично до него.

Фестивалът ,,НОВО НАЧАЛО‘‘ ще бъде тържествено открит на 18.06. от 11.00 ч. Във фестивалната програма за деня са включени: представяне на участниците и техните лагери, турнир по стрелба с традиционен лък и завладяващи представления и музикални изпълнения пред лагерния огън и общата трапеза.

Най-дългият и динамичен фестивален ден 19.06. ще има богатата програма, която включва: турнир по средновековна фехтовка, мащабни демонстративни и реконструкторски битки, изпитания на средновековно въоръжение и защитно снаряжение, възстановки на значими исторически събития и др.

Програмата ще продължи с грандиозен концерт. Той ще бъде открит под съпровода на 25 гайдари от 101 Каба гайди. На сцената ще блеснат виртуозите на българската народна музика и танци - ансамбъл ,,Чинари”, вълшебния кавал на Коста Генчев и нежното соло-виолончело. Изпълнителният директор на Исторически парк - Ивелин Михайлов също ще се качи на сцената за кратка встъпителна реч. Ще изпълним очите ви със светлините и пламъците на Огнено шоу. На този ден ще бъдат представени и произведенията на творците от конкурсът за музикално произведение - химн, който възхвалява красивата ни родина, природа и славна история. Повече за него можете да научите тук.

На 20.06. участниците ще преминат по пътя на предците със символичен боен поход от 1340 стъпки, който ще ги преведе от онова ,,Ново начало‘‘ поставено преди повече от хилядолетие тук на тази земя, до днешния Нов ден.

Бъдете част от това повдигащо българския дух събитие, връщащо ни към истинските ни корени!

Нека покажем, че ценим и обичаме страната си, и се гордеем с постиженията на всички, които градят, творят и създават в нея. Време е за обединение!

18-20 юни 2021г.,

Исторически парк, с. Неофит Рилски

общ. Ветрино обл. Варна

https://www.youtube.com/watch?v=mEwmJ0V1kjk&t=12s – видеото за фестивала

https://ipark.bg/bg-BG - Уебсайт

https://www.facebook.com/HistoricalPark.BG - Фейсбук страницата



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати