Новини Събития

Туроператорът Меркурий-97 печели втора поръчка от Агенцията по инвестиции за близо 700 000 лв.

   
Туроператорът Меркурий-97 печели втора поръчка от Агенцията по инвестиции за близо 700 000 лв.
Десислава Трифонова, Стамен Янев и Розалина Крайсъл

В рамките на 6 месеца туроператорът “Меркурий-97” ЕООД печели втора обществена поръчка в Българската агенция за инвестиции. Затова алармираха пред TravelNews представители на туристическия бизнес. Сигнал е подаден до медиите и прокуратурата. Става въпрос за процедурата „Организиране и провеждане на международни промоционални мероприятия в САЩ, Европа, Азия за „Утвърждаване на България като успешна инвестиционна дестинация” с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: „Организиране и провеждане на международни форуми в САЩ, Европа, Азия (6 броя) и Организиране и провеждане на инвестиционни събития (роудшоу) в САЩ, Европа, Азия (4 броя)”; Обособена позиция № 2: „Организиране на участието и представяне на България в световни инвестиционни събития в чужбина (инвестиционни форуми, 10 броя)”. Финансирането е европейско по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособвност 2014-2020”.

Интересен момент е, че компанията “Меркурий-97” ЕООД подава оферта само за позиция 2 „Организиране на участието и представяне на България в световни инвестиционни събития в чужбина (инвестиционни форуми, 10 броя)”. Точно и нея печели с най-ниска цена от 689 999 лв. без ДДС. Според сигнала до медиите, компанията в момента няма много назначени служители и не е ясно какви обстоятелства е декларирала в документацията си в това отношение и дали са верни. Останалите играчи са пиар агенцията “АПРА” ООД, туроператорът “Аргус травел интернешънъл” ЕООД и отстраненият участник “Е-турс” ООД. По позиция 1 играят последните три компании и още две – “Балистик сел” ЕООД и консорциумът ДЗЗД ММА, който печели с най-ниска цена от 693 641.66 лв. без ДДС.

През февруари 2021 г. “Меркурий-97” ЕООД е единствен кандидат и печеливш по обществената поръчка на Агенцията за инвестиции за „Организиране и провеждане на уебинари, предназначени за нуждите на настоящи и потенциални инвеститори, български малки и средни предприятия и местните и регионални власти“ на Агенцията за инвестиции. Печели с цена от 89 199.99 лв. без ДДС, което е близо до прогнозната стойност от 100 000 лв. без ДДС.

Браншът възнамерява да информира за процедурата Европейската комисия и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. За изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции се завърна Стамен Янев след огромен скандал, при който изгони с обиди бившата директорка Десислава Трифонова. И двамата участваха в управлението на правителството на Бойко Борисов 3, като Янев беше зам.-министър на икономиката. Медиите обвързваха икономическото министерство и структурите му с влиянието на Делян Пеевски.

От TravelNews изпратихме запитване до служебния министър на икономиката Кирил Петков как си обяснява, че по позиция 2 печели за фирма "Меркурий-97" ЕООД, която вече има друга обществена поръчка в БАИ за последните 6 месеца? Проверена ли е фирмата колко служители има в момента на работа и дали е декларирала верни данни в документацията си?

Въпроси отправихме и към собственикът и управител на туроператора Розалина Николова-Крайсъл:

  1. Как се печели втора поръчка от "Меркурий 97" в Агенцията за инвестиции?
  2. Има ли лобиране и от кого?
  3. Колко хора имате в момента във фирмата, назначени на трудов договор?
  4. Има ли деклариране на неверни данни в декларациите от "Меркурий 97"?

Розалина Крайсъл се изпокри, не отговори на въпросите и не си вдигаше телефона. От TravelNews даваме право на нея да представи позицията си. “Меркурий-97” ЕООД е един от големите играчи в обществените поръчки за организиране на събития и за продажбата на самолетни билети за държавната администрация през последните 10 години. На сайта си дори са посочени повечето институции, с които са работили. Сред тях са Народното събрание, Прокуратурата на Република България, Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция по рибарство, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенцията по заетостта, Столична община и др. Крайсъл се представя в туристическия бранш като представител за България на Американската асоциация на туристическите агенции (ASTA). Тя е още в Управителния съвет на Българското конгресно бюро (БКБ). Член е и на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Изпълнителният директор на БКБ Теодора Жилкова обяви пред TravelNews, че Розалина Крайсъл е с добро име в бранша и не вярва да има нещо нередно в спечелването на обществените поръчки от “Меркурий-97” ЕООД. “Всички процедури се провеждат по ясни правила и са прозрачни. За нас в момента е важно да има събития и да работим, защото пандемията се отрази тежко на сектора”, коментира тя. Жилкова допълни, че следят всяка ситуация, защото е важно за тях да не бъде опетнявано доброто име Българското конгресно бюро.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати