Новини

Мярката 60/40 се удължава до края на юли

   
Мярката 60/40 се удължава до края на юли

Мярката 60/40 се удължава с два месеца - до края на юли. Започва нова гаранционна програма за близо 2,5 млрд. лева, по която ще се отпускат кредити без обезпечение на малките и средни предприятия. 

Това стана ясно на брифинг на министрите на финансите, икономиката и социалната политика, които обявиха актуализирани мерки в подкрепа на бизнеса. 

Ще продължим мярката 60/40 за още два месеца. От предвидените за нея 1,5 млрд. лева са изразходвани 1,4 млрд. лева. С остатъчния ресурс можем да я продължим с някои корекции и това ще стане след отговор на департамент държавни помощи на ЕК, съобщи социалният министър Гълъб Донев. 

Министърът на икономиката Кирил Петков обяви продължаващата мярка с отпускане на кредити, като този път средствата ще бъдат получавани в кратък срок. 

"В рамките на 10 дни можете да идете до своята банка и да вземете до 70% от своите приходи от 2019 и 2020 г. - който е по-голям, като връщането ще е седем години", допълни ресорният министър. 

"Предлагаме гаранционна програма в размер на близо 2,5 млрд. нови средства, където България застава като партньор и покрива 50% от прага на риска на банките и 50% от индивидуалните им позиции, като така развързваме ръцете на банките", категоричен е Петков. 

Социалният министър обяви, че се наблюдава плавен преход от затваряне към съживяване и възстановяване, като това се потвърждава от данните за безработица - 5,65%. На годишна база има намаление с 37%: "Върнахме се на нива преди кризата - преди началото на март 2020 г.", заяви той.

От думите на министъра на финансите Асен Василев стана ясно, че се подготвя актуализация на бюджета, която ще бъде внеса в следващия парламент. "Работим, така че да не се вдига дефицитът, но да се преструктурират разходните пера", обясни Василев.  

Според него ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече пари в бюджета и ще може мерките да бъдат финансово осигурена без да се натоварваме с дългове. "Държавата не произвежда пари, тя взема пари от гражданите и фирмите и ги дава на други граждани и фирми, за да се подпомогне икономиката. Трябва да ги вземем от някъде, да спрем течове и да подобрим събирането им", посочи той. 

На въпрос за новия шеф на НАП Румен Спецов Василев отговори, че е доволен от резултатите и сме видели резултатите от Галя Димитрова. Василев беше попитан и кой, след като НАП не може, ще провери продадената фирма на Спецов. Министърът отговори лаконично - "Прокуратурата на Републиката България", а за резултатите от проверката каза: "Попитайте г-н Гешев". 

За наложените санкции от американското министерство на финансите и Държавния департамент министърът заяви, че се работи активно по темата, както и да очакваме включване по-късно днес.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати