Транспорт

ЕС забрани прелитането и кацането на беларуски авиокомпании

   
ЕС забрани прелитането и кацането на беларуски авиокомпании

Представителите на страните от Европейския съюз (ЕС) приеха план, който забранява на беларуските авиокомпании да прелитат над територията на съюза или да кацат на европейски летища.

Решението на ЕС е част от планираните мерки срещу Беларус в отговор на принудителното приземяване на пътнически самолет, летящ между две европейски столици.

На 23 май Минск изпрати изтребител, който да прихване пътнически полет на Ryanair от Атина за Вилнюс, прелитащ над Беларус. Веднага след кацането в беларуската столица, властите арестуваха опозиционния журналист Раман Пратасевич.

Забраната влиза в сила от полунощ в петък срещу събота по централноевропейско време.

ЕС препоръчва на европейските авиокомпании да избягват да прелитат над Беларус, но забраната не е правно обвързваща. В сряда агенцията на ЕС по безопасността на гражданската авиация издаде директива, според която европейските самолети трябва да избягват прелитането през беларуското въздушно пространство освен при извънредна ситуация.

Беларуската авиокомпания Белавиа извършва полети до около 20 летища в Европа, сред които са Хелзинки, Амстердам, Милано, Варшава, Франкфурт, Берлин, Мюнхен, Париж, Рим и Виена.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати