Новини Събития

Започнаха Дни на китайската култура и туризъм

   
 Започнаха Дни на китайската култура и туризъм

Домакин на събитията е Китайският културен център в София, който е единствен за всички страни от Централна и Източна Европа. Дните стартираха на 4 юни и ще продължат до края на месеца.

Ценителите на  китайското изкуство и култура, на китайската кухня, на  традиционното китайско творчество, почитателите на бойните изкуства и китайската история, ще имат възможност да се запознаят с най-новото от традиционната и съвременна нематериална култура на Китай.

Поради продължаващата епидемична обстановка всички събития по време на Дните на китайската култура ще бъдат представени виртуално. Но това си има и добрата страна – всеки, който не успее в точния час да гледа  интересна и любима за него серия, може по всяко удобно за него време да ги види в сайта на Китайския културен център или да използва платформите Facebook, Youtube и WeChat,.

Три са  основните  раздела на нематериалното наследство на Китай, които ще бъдат представени по време на Дните на китайската култура.

Онлайн хостингът по темата „Красив Китай”  ще обхване снежния и „леден” туризъм в страната, ще покаже различни възможности за туристически  или бизнес-пътувания, включени са и отделни епизоди от различни области и провинции, а също и епизоди от малки селища с удобно построени за целта места.

В съдържанието на видеоклиповете могат да се видят изложби, фотографии, както и специални промоции на туристически маршрути из цялата страна, под мотото „Китайска храна и туризъм”. Ще бъдат показани най-характерните ястия за отделни райони и области, за малки селища и големи градове, за които се знае не толкова много по света.

Специално внимание ще  се обърне и на китайската кухня, като бъдат показани разнообразни начини за приготвянето на вкусни и пикантни ястия, десерти и напитки, демонстрирани от най-известните китайски кулинарни майстори.

Ето и програмата на събититията за Дните на китайската култура за целия месец юни.

Дните от 4 до 7 юни преминават под акцента „Интеграция на занаятчийски дизайн в развитието на селските райони”.

Проектът е разгърнат около изследването на селските културни ресурси от гледна точка на дизайнерското творчество в училищата по изкуствата през последните години.

Започва с активиране на селските занаяти и развитието на селските райони. Ще бъдат показани четири кратки видеоклипа, като три от тях описват пътя към съживяването на китайските провинции, подчертавайки комфорта и красотата в тях. “Прераждането на Дзиенджъ”, ”Красотата на плата Ся” и “Цъфтежът на цветята”  ще представят големите промени в планините и провинцията  в новия етап от развитието на Китай. Проектът ще бъде популяризиран и във формата на H5.

В периода от 8 до 12 юни темата ще бъде свързана със стартирането на онлайн проектите  „Красивата природа и защита на нематериалното наследство“ и „Микро-клас за керамично изкуство от нематериално наследство Юнан“.

В Китай ежегодно втората събота на юни се отбелязва  Китайският ден на културното и природно наследство. През настоящата година се пада това да стане на 12 юни. Тогава ще бъде представена провинция Юнан. Древен китайски поет казва, че „спокойствие е неговият роден град”. Днешната красива провинция Юнан се превръща в мечта на все повече съвременни градски жители от цялата страна.

Проектът за видеоизложба е под надслов „Защита на красивата природа и нематериално наследство“ и в него са избрани пет красиви села от цял Китай - Цинян в Гансу, Лейшан в Гуейджоу, Хуаюан в Хунан , Ниму в Тибет  и Фу Гон в Юнан.

Съвременната история, която е изпълнена с жизненост и упорит труд, е един от акцентите в проекта „Вода, огън, строителство, изкуство, писалка и мастило в душата”.

Провинция Юнан е разположена в югозападната граница на Китай и  има дълга традиция и история за развитие на грънчарството. Лилавата керамика от Червената река, черната керамика в Шангри-Ла, специалната техника на етническата група дай, синята и бяла керамика, керамиката Дзинша в древния град Лидзян.... Сливането на богатите природни ресурси и цветната етническа култура е родила великолепно традиционно майсторство и наследство.

От 13 до 17 юни  във фокуса ще е темата „Красивият Китай: Ледено и снежно пътуване”. Проектът  ще покаже серия от видео-материали и ще се фокусира върху зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., върху ледените и снежни туристически ресурси в Северен Китай.

Зимният природен пейзаж, народните обичаи и ледените и снежни спортове във Вътрешна Монголия, уникалната китайска култура на лед и сняг ще бъдат .лайтмотив на видеоматериалите по този проект..

Само един ден – на 18 юни - ще бъде представен друг проект: „Красивият Китай - снежно пътуване”, който се  основава на китайската ледена и снежна култура и е представен под формата на ръчно нарисувана анимация. С помощта на кратки видеоклипове, снимки, леки интерактивни въпроси и отговори на различни теми, богатото и колоритно съдържание на култура, свързана с леда и снега, са подредени по начин, който позволява на публиката да усети очарованието на красивата китайска ледена и снежна култура.

От 19 до 22 юни  ще се представи проектът “Вкусът на Китай - наслади се на Пекин”.

С над трихилядолетната си история  850-годишната столица на Китай – Пекин, е известен с уникалната си култура и привлича стотици милиони туристи от страната и чужбина всяка година.

Проектът „Вкусът на Китай - наслади се на Пекин” съдържа четири видеоклипа, включително и един трейлър. Той показва дълбоките исторически реликви на Пекин, градския пейзаж, който съчетава традицията и модата, и уникално богатите кухни, които подчертават културата на Пекин.

23 до 25 юни  са определени за  дни на здравето с представянето на видеоматериали по проекта „По пътя на здравето в Китай - Тай Дзи”.

Тай Дзи е световно известен и ни отправя по пътя на доброто здраве в Китай. През декември 2020 г. Тай Дзи беше включен в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Този проект показва развитието и разпространението на Тайдзицюен с „историята на наследството".

 Експертите оптимизираха и създадоха три основни учения за движение, базирани на забързания начин на живот на съвременните хора, с които се мотивират чужденците да практикуват фитнес курсове по Тайдзицюен и да влязат в света на Тай Дзи.

В последните дни на месеца – от 26 до 30 юни - ще може да се види онлайн лекцията „По пътя на здравето в Китай - културата на китайската медицина”.

Традиционната китайска медицина има широка и дълбока култура с дълга история. Акупунктурният масаж е важна част от нея, той е лесен за практикуване и овладяване и  благоприятства доброто здраве.

В ежедневието се натрупват проблеми в резултат на работата и живота на съвременните хора. Този проект ще покаже пет „акупунктурни умения", за да въведе практически акупунктурни знания и преподаване на масаж с функции като помощ за лесно заспиване, отпускане на раменете и шията, облекчаване на умората, след физически упражнения, а също и да  подобри здравето на очите след дълги часове пред компютъра.

Всичко тези интересни събития любителите на китайските традиции, изкуство и култура ще могат да проследят ежедневно до 30 юни т.г. на интернет сайта на Китайския културен център в София  http://bg.cccsofia.org/, както и във Facebook и платформите YouTube и WeChat, в подходящо и удобно за желаещите време.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати