Новини Турагенции

Два туроператора купиха 30 места в чартъра до Исландия

   
Два туроператора купиха 30 места в чартъра до Исландия

Туроператорите „Екзотик холидей“ и Luxutour купуват 30 места в чартъра до Исландия от 1 до 6 септември 2021 г. Това съобщи за TravelNews Красимир Златанов, управител на първата компанията. Те правят отделна и различна програма от другите два туроператора „Карта холидей“ и "Интергрейд травъл", които първи обявиха чартъра от България до Исландия и са негов организатор. Цената започва от 2924 лв. на човек, в която влизат самолетните билети София - Рейкявик – София с авиокомпанията ALK, летищни такси, 20 кг чекиран багаж, салонен багаж до 7 кг. /макс. размер до 55 x 38 x 20 cm/, 5 нощувки в избрания  хотел, застраховка "Здравна помощ при пътуване в чужбина" с покритие 10 000 евро, всички трансфери и водач на български език.

Исландия е земя на контрасти, може би едно от най-необикновените места на планетата. Програмата започва през втория ден с туристическа обиколка в центъра на Рейкявик, напомнящ лабиринт от тесни улички със стари дървени къщи от края на XIX и началото на XX век: църквата „Хатлгримскиркя” старинната къща Хьофди - станала популярна със знаменателната среща на Рейгън и Горбачов през 1986 г. скулптурата Солфар, Кметството, езерото Тьорнин, Парламента, пристанището, концертната зала Harpa, сградата Perlan (Перлата)- причудливо творение на архитектурата с чисто практическо предназначение. Върху четири огромни цилиндъра, които събират горещата вода, бликаща от недрата на земята и разпределят по водопреносната мрежа, стои тераса и върху и огромен стъклен купол, който пък покрива въртящ се панорамен ресторант, а гледката, която се открива от терасата е невероятна.

По време на обиколката ще научите за елфите, викингите, северното сияние, културата и начина на живот на исландците. Следобед има възможност за наблюдение на китове с доплащане 220 лв. за възрастни и 105 лв. за деца и младежи до 11 г. Ще се качите на специален туристически кораб за наблюдение на китове. От капитана и екипажа ще научите интересни факти за различните видове китове и морски птици, които се очаква да видите, подчерта Златанов.

Златен триъгълник

Не си посетил Исландия, ако не си минал по маршрута на Златния кръг /Golden circle/ на третия ден. По време на него ще откриете едни от най-известните природни феномени, ще се насладите на невероятни панорами и ще откриете вулканичната сила на тази древна и вечно променяща се земя. Първата спирка е при кратера Керид /Kerid/, формиран след изригване на вулкан преди 6500 години. Освен с фотогеничните си красиви склонове и гладкото езеро на дъното, Керид е известен сред местните жители и като любимото място за пикници на семейството на Бьорк - исландската музикална икона, която през 1987 година дори изнася концерт от плаваща конструкция в средата на езерото, докато публиката е насядала по стръмните брегове.

Програмата продължава на четвъртия ден с отпътуване към ледниковото езеро Йокулсарлон и Националния парк Вахтнайокутъл с най-големия глетчер в Исландия, под който все още има активни вулкани. Вахтнайокутъл е най-големият глетчер в Европа и покрива около 8% от територията на Исландия. Средната дебелина на леда е около 400 метра, а под него все още има действащи вулкани. По пътя ще посетим Ейрарбаки – исторически търговска столица на Исландия. Около обяд – пристигане в Националния парк откъдето се открива великолепен планински пейзаж, а в далечината изплува силуетът на действащия вулкан Ейяфятлайокутл, чието последно изригване е през 2010 г. По време на обиколката ще видите и Свещената скала за която се вярва, че е дом на елфите.

В ден 5 има целодневна екскурзия в южната част на Исландия.

Разходка по един от природните феномени в Исландия - Рейнисфяра - петкилометровата плажна ивица от фин черен пясък. Оттук се открива гледка към Дирхолай – малък полуостров със скални масиви, едно от предпочитаните места за гнездене на редица редки птици, между които и тъпоклюната кайра. Пясъкът и скалите имат вулканичен произход. Обиколката продължава към най-големите и красиви водопади в страната – Скогафос и Селяландсфос. В зависимост от метеорологичните условия в този ден ще може да посетим и глетчера Солхемайокул. Пътят минава през пасторални пейзажи от селца и ферми. 

През последния ден е предвидена екскурзия до п-в Рейкянес, където между полетата от лава и геотермални извори, наистина ще усетите силата и мощта на тази млада земя. Полуостровът е единственото място в света, където средноатлантическият хребет се вижда над морското равнище. Ще се разходим до Grindavík, градче разположено сред полета от лава в непосредствена близост до Атлантическия океан и ще стигнем до най-стария морския фар в Исландия. Предстои ни разходка по мостът Leif the Lucky's Bridge, който свързва два  континента: Европа и Северна Америка, за да съедини Исландия в едно. Ще имаме възможност да се похвалим, че сме  преминали от единия до другия континент само за няколко минути. 

Следва двучасов престой в най-известната атракция в Исландия - Синята лагуна, естествен геотермален басейн, разположен сред вулканични късове (входният билет е включен в цената с ползване на кърпи). Ще имате възможност да се насладите на релаксиращи бани сред невероятна природа и чист въздух.

Габриел Драгиев



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати