Хотели

Притеснение сред директорите за безплатните екскурзии на учениците

   
Притеснение сред директорите за безплатните екскурзии на учениците
  БТВ

Напрежение сред директорите, заради критериите за безплатните екскурзии на учениците това лято. 30 000 деца ще имат възможност за шестдневна почивка за сметка на държавата. Всяко училище ще може да изпрати до 7 на сто от учениците.

Министерството на образованието препоръчва критериите за това кои деца да отидат на почивка да са:

продължителност на обучението от дистанция,
представяне на ученика в учебния процес,
социалният и здравният му статус.
Крайното решение взима педагогическият съвет.

По-малко от месец преди началото на ваканцията повечето родители вече са планирали лятото. Разнопосочно приемат идеята за безплатна почивка за учениците - заради критериите за подбор и заради епидемията.

Кой ще ходи на море или планина първо обаче решават директорите.

"Аз не виждам решение, което да не води до дискриминация", отбелязва Величка Таседжикова директор на 70 ОУ "Св. Климент Охридски" в София.

"Има училища със 100% деца от уязвими групи – кои точно деца да изберем, при условие, че имат и ниски доходи в семействата, и добър успех. Ако 20 деца имат един и същи успех? Създават се възможности за неравно третиране и за противопоставяне", смята тя.

Проблем има и при подбора и заплащането на придружаващите учители, казват директори.

"Защото 24 часа трябва да си на разположение, притеснява и медицинския персонал като имаме предвид, че имаме недостиг, възрастни са медицинските сестри", пита и директорът на 75 ОУ "Тодор Каблешков" - Лава Коцева.

Възнаграждението на учителите трябва да се уточни в договорите между директорите и туроператорите, казват от образователното министерство.

"Заплащането в такива случаи обаче е системен, недобре регламентиран проблем, който стои от години и не може да бъде решен в рамките на конкретната национална програма", посочва министърът на образованието проф. Николай Денков.

Училищата ще събират по 3 оферти с предложения за база, транспорт, изхранване и програма. Педагогическият съвет ще трябва да избере най-добрата.

"Ясно е, че таванът е 500 лв. Нека да няма най-ниската цена-най-ниско качество. Нека всеки да си сложи офертите и директорът да влезе в този регистър и да си хареса офертата, която е за неговото училище", предлага туроператор.

Предстои програмата за летни почивки да бъде одобрена от кабинета./ БТВ



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати