Анализи Заведения Новини

Заведенията и туризмът искат хоризонт от правителството

   
Заведенията и туризмът искат хоризонт от правителството

За да се изпълнят новите мерки, трябваше да приключат старите. Това заяви пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов.

"В новите мерки няма хоризонт – виждаме, че няма предвидимост. Още два месеца ще се изпълнява мярката 60/40, а бизнесът иска сигурност", допълни още той.

Припомняме, че служебното правителство обяви, че мярката за подпомагане на фирми по схемата 60/40 ще продължи още два месеца. Малките и средни фирми ще имат възможност да теглят кредити без обезпечение, които да се отпускат най-много 10 дни след подаване на искане.

Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, също пожела хоризонт и предвидимост от страна на следващото правителство "Не всеки от нас може да се възползва от мерките на служебния кабинет", разкри експертът.

"Правителството трябва да даде хоризонт, а това не се случва защото министърът на туризма заявява, че не е здравен експерт. Туроператорите не искат да теглят повече кредити, те искат да работят", коментира по темата Румен Драганов, директор на Института по оценки и анализи на туризма.

"Всички ние сме взели кредити, за да стартираме. Всички заведения имат кредити, които трябва да бъдат върнати. Кой е този нов продукт от държавата, който може да бъде върнат с кредит", попита Алибегов.

"Масовата нагласа, че някой бива подпомаган безвъзмездно с пари, е грешна. Колкото повече ние работим, толкова повече пари отиват във фиска и влизат в мерки за подпомагане", каза председателката на Националното сдружение на малкия и среден бизнес.

БНТ- Елеонора Негулова

"Беше ясно, че парите няма да стигнат, затова дайте работа! Да се даде възможност за влизане на чартъри по морето – така ще работят ресторанти, хотели, транспорт, земеделие, винопроизводство. На този туризъм, който храни толкова народ, ние му казваме да не работи. Служебното правителство насърчава подобен тип отношение към туризма и му е „затворил всички кранчета“ за работа", завърши Румен Драганов.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати