Новини Събития

Лицензирани български екскурзоводи искат компенсации заради пандемията

   
Лицензирани български екскурзоводи искат компенсации заради пандемията

„Отправяме искане към служебния кабинет за компенсации заради пандемията под формата на помощ за месеците, в които не сме работили и то принудително“, посочи в „Преди всички“ по "Хоризонт" Радослава Панайоту, екскурзовод от Асеновград и представител на “Обединени лицензирани български екскурзоводи“.
„На нас ни се предложи един проект, анонсиран като 3 млн. лв., който все още не е тръгнал, и ние в никакъв случай не сме против проекта. Но това е работа за в бъдеще време. Всеки един екскурзовод, който е подал за участие в този проект, трябва да направи около 13 клипа или презентации, за които ще му бъде платено, но кога и колко, ние все още не знаем“, подчерта Панайоту. По думите ѝ с тази мярка колегите и няма да могат да си стъпят на краката.

„Защото заснемането на един клип не е евтино. Грубо, ако останат по 100 лв. от една презентация за екскурзовод, значи при 13 броя, той ще вземе чисто 1300 лв.", поясни Радослава Панайоту. „Ние предложихме и всички колеги настояват, за компенсация за тези 14 месеца, да могат да си платят някои от хората здравните осигуровки. Ние искахме първоначално по една минимална работна заплата, но от Министерство на туризма посочиха, че това е много голяма сума за всички, още повече, че някои от хората са започнали друга работа за този период.

По-скоро трябва всеки да подаде за себе си информация как и дали е работил за този период, какво е плащал към бюджета, дали е получавал пари по фонд „Безработица“, това трябва да се реши по някакъв начин“, каза още специалистът. По думите и колегите биха били доволни, ако държавата им осигури работа към общински или държавни туристически информационни центрове или други общински обекти в областта на туризма.

"Ние предлагаме също от години да се създаде един вид "туристическа полиция", която да контролира сивия сектор в бранша, защото има хора, които работят без лиценз в туристическия бранш. Такива са пенсионерските пътувания с нает автобус, те не наемат нито екскурзовод, нито минават през туроператор, те не се подчиняват на никакви правила", даде за пример Радослава Панайоту.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати