Заведения Новини

Ресторантьорите искат да работят на пълен капацитет през лятото

  10.06.2021 17:02  
Ресторантьорите искат да работят на пълен капацитет през лятото
Представителите на Конфедерацията на българския туристически бизнес обсъждаха спешните мерки за бранша преди пресконференцията
  Снимка: Мирослав Иванов

Още другата седмица ще поискаме от Министерството на здравеопазването да отпадне изискването за работа на заведенията при 50% капацитет от местата през летните месеци. Това обяви на пресконференция новият председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) и председател на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. В момента продължава да е в действие забраната за работа на пълен капацитет. Тя ще се отрази негативно най-вече на ресторантите и заведенията по морето, които са отрити, подчерта той. Отделно в градовете повечето обекти имат градини.

Ресторантьорите изчакват да бъде публикувана заповедта, която трябва да облекчи режима за носене на маски на закрито, която анонсираха от Министерството на здравеопазването, като още в понеделник ще внесат искането си да заработят на пълен капацитет през летните месеци, обясни Ричард Алибегов. При благоприятна тенденция може да се поиска качване на ограничението на 60-70% от септември.

Заведенията изглеждат пълни, но все още работим на 50%, просто премахнахме маси. Вече се усеща възстановяване и доверие от страна на клиентите, но при все това е наложително мерките на държавата по отношение на сектора да продължат до края на годината. Това се отнася най-вече за схемата 60/40, която гарантира и подпомага заетостта, каза Алибегов. За заведенията в големите градове също така е много важно присъствието на чужденци, оборотът от които все още няма с какво да бъде заместен. Все още не сме достигнали нивата от 2019 г. и сме далеч от тях, подчерта той. Над 40% от оборота в заведенията в центровете на големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас, се формира от чуждите туристи.

Мирослав Иванов