Заведения Новини

Ресторантьорите искат да работят на пълен капацитет през лятото

   
Ресторантьорите искат да работят на пълен капацитет през лятото
Представителите на Конфедерацията на българския туристически бизнес обсъждаха спешните мерки за бранша преди пресконференцията
  Снимка: Мирослав Иванов

Още другата седмица ще поискаме от Министерството на здравеопазването да отпадне изискването за работа на заведенията при 50% капацитет от местата през летните месеци. Това обяви на пресконференция новият председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) и председател на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. В момента продължава да е в действие забраната за работа на пълен капацитет. Тя ще се отрази негативно най-вече на ресторантите и заведенията по морето, които са отрити, подчерта той. Отделно в градовете повечето обекти имат градини.

Ресторантьорите изчакват да бъде публикувана заповедта, която трябва да облекчи режима за носене на маски на закрито, която анонсираха от Министерството на здравеопазването, като още в понеделник ще внесат искането си да заработят на пълен капацитет през летните месеци, обясни Ричард Алибегов. При благоприятна тенденция може да се поиска качване на ограничението на 60-70% от септември.

Заведенията изглеждат пълни, но все още работим на 50%, просто премахнахме маси. Вече се усеща възстановяване и доверие от страна на клиентите, но при все това е наложително мерките на държавата по отношение на сектора да продължат до края на годината. Това се отнася най-вече за схемата 60/40, която гарантира и подпомага заетостта, каза Алибегов. За заведенията в големите градове също така е много важно присъствието на чужденци, оборотът от които все още няма с какво да бъде заместен. Все още не сме достигнали нивата от 2019 г. и сме далеч от тях, подчерта той. Над 40% от оборота в заведенията в центровете на големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас, се формира от чуждите туристи.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати