Новини

Норвегия отмени карантината за българските граждани

   
Норвегия отмени карантината за българските граждани

Считано от 15:00 ч. на 11 юни 2021 г. отпада карантината за пристигащите български граждани в Норвегия, които са с пълен цикъл на ваксинация за COVID-19 или през последните 6 месеца са преболедували вируса. Необходимо е пътуващите да могат да докажат, че са ваксинирани или преболедували COVID-19 чрез QR-код, съобщиха от Министерство на външните работи.

Към момента мярката обхваща единствено българските граждани, които са били ваксинирани в Норвегия или имат документ, доказващ преболедуването на коронавируса, издаден от норвежки лекар. Получилите първа доза от ваксината, от поставянето на която са минали от 3 до 15 седмици, ще бъдат поставяни под карантина при завръщането им от чужбина. Те могат да се освободят от нея след негативен резултат от PCR-тест, направен най-рано на третия ден от пристигането им в Норвегия. Това важи и за деца, и за младежи на възраст до 18 г.

Очаква се въвеждането на система, която ще може да проверява статута на ваксинация в ЕС, ЕИП и Великобритания. До въвеждането на тази система граждани, чиито документи не могат да бъдат проверявани за истинност на норвежката граница, няма да бъдат обхванати от изключението за избягване на карантина.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати