Анализи Новини

Напрежение в туризма заради неадекватност от Стела Балтова

   
Напрежение в туризма заради неадекватност от Стела Балтова

Туристическият бизнес вече настръхна от липсата на адекватна работа от страна на служебния министър на туризма доц. Стела Балтова за последния един месец. Правителството днес отчете успехите си за един месец от управлението. “Такива не можем да посочим в туризма и се питаме какво точно свърши министър Балтова през този период”, заяви пред TravelNews проф. Георги Рачев, председател на Алианса на туристическата индустрия в България, в който влизат 13 браншови организации. Обединението се присъединява към изпратеното писмо от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) до президента Румен Радев, в което настояват за спешни мерки за спасяване на туризма и подпомагане на сектора в безпрецедентната кризисна ситуация. Същото е адресирано и до служебния премиер Стефан Янев. Алиансът и БХРА настояват за среща с Румен Радев.

“Освен румънски туристи и малко от Полша и Чехия,

други чужди гости по морето няма и нищо не се прави да бъдат привлечени. Стигнахме до там да се радваме, че е кацнал един чартър на летище Бургас и един на летище Варна. Няма никаква чуваемост от министър Балтова. Министерството на туризма и тя маркират само някаква незначителна дейност. Вървим плътно по схемата на Николина Ангелкова”, коментира Георги Рачев. Според него спешно трябва да бъдат определени от държавата карантинни хотели и тя да поеме разходите, за да могат да започнат да идват туристи от ключови пазари като Германия и Великобритания. Липсата на такива е пречка за стартирането на програмите до България. Отделно да бъдат изградени мобилни лаборатории за тестване на коронавирус в курортите, които са необходими при завръщането на туристите в техните страни. Рачев посочи, че нищо не е направено за договарянето на зелени коридори за страните, през които преминават автобусите с туристи от Украйна, Молдова, Полша и други до България.

Той очаква министър Балтова и ведомството да рекламират страната ни като безопасна дестинация и свободна от COVID-19 заради малкото вече случаи със заболели. Освен това да направят кампания за българите, които да изберат нашето Черноморие за почивка през юли и август.      

“За последния един месец не бе направено нищо

т това, което предлага и за което настоява бизнесът с изключение на отваряне на границите без тестове за румънските туристи. От тази мярка вече има реални резултати, каквито вече можеше да има и ако други наши предложения бяха изпълнени. Особено такива, които не изискват разходване на средства”, подчертават в писмото до президента от БХРА. „Повече от месец мина, но не се предприемат реални действия, които да окажат влияние, само безплодни срещи и надежди и легловата база е празна, а за нас всяка минута е ценна”, обясниха от хотелиерската организация.

Сред проблемите, за които е необходимо незабавно решение,

е да се осигурят евтини чадъри на плажа и за хотелиерите. Не е нормално да сме средата на юни, а да не знаем все още на какви цени ще се предлагат чадърите и шезлонгите на българските плажове през това лято. Необходимо е и да се обърне и специално внимание на българските туристи, които са най-важният пазар за сектора, посочват от БХРА. И предлагат държавата да раздаде ваучери за почивки у нас на всички ваксинирани българи и особено на такива, които предстои да се имунизират. „По този начин ще се реши въпросът с ниския процент желаещи да се имунизират, ще се подпомогне туристическият сектор в трудната ситуация и ще спечелим българите като клиенти за туризма ни“, категорични са от организацията.

Другото обединение - Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ)

също критикуваха работата на служебния министър Стела Балтова миналата седмица. Те също настояха за пълното отпадане на всички ограничения за влизане на туристи от страните от ЕС, Великобритания, Русия и Израел, каза председателят на КБТБ Ричард Алибегов, който е и председател на Българската асоциация на зеведенията. Това означава премахването на PCR тестовете за влизане в страната. В тези страни ваксинационната кампания е в напреднал стадий и съответно туристите, пристигащи от там не представляват заплаха за здравето на българските граждани. Нещо повече рискът е по-малък дори от този, ако българите пътуват от София до Варна или Бургас, каза Алибегов. От Конфедерацията настояват да отпаднат PCR тестовете и при пристигането на туристи от съседните балкански страни.

Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм обяви, че

ако се забавим още малко ще загубим пазарите

във Великобритания и Германия за този сезон. Една от спешните задачи е държавата да определи карантинни хотели по курортите и разходите да се поемат от нея. Дори може да бъдат определени почивни станции на министерства или на Министерския съвет, които да поемат положителните случаи. Карастоянова очаква да бъдат взети спешни мерки. „Ако ние не излъчим съобщения в международен план, че след две седмици, считано от 26 юни, когато обикновено през уикенда започват пътуванията, отпадат ограниченията и българската държава поема издръжката и настанява в карантинни хотели, нуждаещи се от това туристи, сезонът има всички шансове да бъде провален от наша страна, защото няма да сме си свършили работа“, подчерта тя. Румен Драганов допълни, че заложените чартърни полети до Варна и Бургас са на ръба да бъдат анулирани. Хората ги има записани при туроператорите и чакат да тръгнат за България.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати