Новини Събития

Банско обяви календара със събития за летния сезон

  16.06.2021 19:07  
Банско обяви календара със събития за летния сезон

Община Банско обяви календара си със събития през летния сезон. Представяме пълния списък:

ПИРИН РЪН

27 юни 2021г.

За 11-та поредна година град Банско и величествената Пирин планина ще събере най-добрите планински и екстремни спортисти за изкачването на връх Вихрен в състезанието по планинското бягане и колоездене Пирин Рън 2021. Събитието се организира от сдружение „Спортен клуб маратон“ съвместно с Община Банско. Маратонът събира над 70 участника от цялата страна и ще се проведе в три дисциплини:

 – състезание по планинско бягане – 13 км;

- състезание по планинско колоездене – 26км;

- планински дуатлон /колоездене и бягане/ - 29км.

БАНСКО НОМАД ФЕСТ  

от 28 юни  до 4 юли 2021г.

За втора поредна година над 300 дигитални номади ще се съберат в град Банско.  В рамките на седем дни те ще имат възможност да почерпят практично знание и мотивация от опита и историите на 50 вдъхновяващи говорителя, които са подготвили  невероятна комбинация от презентации, работилници, спортни занимания и природа.

Номадите – хора, които пътуват и работят онлайн – ще имат възможност да разкажат за своите разбирания и стандарти на живот, наслаждавайки се на красивата Пирин планина. Споделеното работно място в Банско обединява номадската общност в града и има около 100 члена през годината.

ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ

от 28 юни до 4 юли 2021г.

По инициатива на Регионалната занаятчийска камара - Банско с подкрепата на Община Банско за първа година  се организира Панаир на занаятите. Гостите и жителите на града ще имат възможността да се насладят и да се докоснат до традициите и демонстрациите на български занаяти представени от местните майстори.

ФЕСТИВАЛ НА БАЛКАНСКОТО ВЕСЕЛИЕ „БАЛКАНСКИ КОТЕЛ“

 2 и 3 юли 2021г.

От 2 до 3 юли ще се проведе първото издание на фестивала. Организатор на фестивала е продуцентска фирма „ЕНИ ФИЛМ“ с подкрепата на Община Банско. По време на фестивала ще чуете и видите всички жанрове на изкуството – певци, инструменталисти, танцьори, групи за изворен фолклор и пресъздаване на обичаи, както и кулинари – професионалисти и любители. Програмата на фестивала включва музикално танцова фиеста с участието на атрактивни професионални и любителски формации и индивидуални изпълнения от България и Балканите. Надсвирване и надиграване, пищна кулинарна изложба на традиционни бански специалитети и гала концерт.

ПИРИН СКАЙ

 3 и 4 юли 2021г.

За втора поредна година ще се проведе двудневното планинско предизвикателство във високата част на Пирин. В рамките на един уикенд се провеждат няколко състезания по бягане. Ден 1 е денят на вертикалния километър от Бъндеришка поляна до връх Кутело. Ден 2 е деня на Пирин скай в две дисциплини 34 км и 10км. Организатори на събитието са организациите Рън БГ и Трайл систем.

КУЛТУРНИ ВЕЧЕРИ „ТРАДИЦИИ И ИЗКУСТВО“

от 2 юли до 22 септември 2021г.

За седма поредна година ще се състои уникалния проект на Община Банско Културни вечери „Традиции и изкуство“ – в продължение на два месеца Туристическия информационен център се превръща в своеобразен форум на банската култура. Жители и гости на града  имат възможност да участват в организирани демонстрации и да научат  позабравени вече занаяти  и умения  - предене и пресукване на вълна, плетене на шушони,  бродириране на сувенирни топки, плетене на кука игла, изработка на сувенири от тъкани, везане на гоблени, демонстрация на българска бродерия  и дърворезба. Тъкането на разбой в  музей „Велянова къща" е една от атракциите, заложени в програмата, като успява  да пренесе хората в друг отминал свят - автентичен и цветен.

Демонстрациите  се съпровождат  от фолклорни състави от всички селища на Община Банско, които същевременно демонстрират местното музикално богатство изразено с автентични инструменти и традиционни бански песни и културното наследство, изразено в автентични носии от региона.            

За запалените по народни песни и танци в читалище „Никола Вапцаров" се провеждат уроци по тамбура и уроци по народни танци.

Гостите на града имат възможност да се докоснат до богатото културно-историческо наследство на района, като посетят организираните от Музеен комплекс еднодневни турове до археологически комплекс  „Свети Никола”, късно антична крепост „Ситан Кале” и инфотурове в Музеен коплекс – Банско.  Образователни интерактивни игри „Деца в музея" подаряват на децата спомени за едно незабравимо лято в Банско.

Множество местни автори преобразяват фоайето на Посетителския информационен  център  като се организират изложби на теми живопис, дигитална графика, художествена обработка на дърво и дървопластика, рисувано стъкло, икони, енергийни картини, ковано желязо и други.

Разбира се, помислено е и за кино феновете с различни филми за Банско и бански дейци, представители на духовния и на литературния свят, които се прожектират в Туристическия информационен  център.

ДНИ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

9 и 10 юли 2021г.

За първа година ще се състои кино на открито на централния площад с два съвременни  български филма - комедиите „Академия за мъже“, режисьор Георги Костов и „Летовници“, режисьор Ивайло Пенчев. Организатор на събитието е дружеството „Кино под звездите“  ЕООД със съдействието на Община Банско.

ЛЯТНА ОПЕРНА ВЕЧЕР НА ОТКРИТО

17 юли 2021г.

Камерна опера Благоевград с подкрепата на Община Банско за втора поредна година ще зарадва гостите и жителите на града ни с две представления от тазгодишния им календар на режисьора Станислав Кимчев. Едноактната комична опера „Слугинята господарка“ и „Капелмайсторът“ – оперен спектакъл за малки и големи.

ЛЯТНА ФИЛМОМАНИЯ ПОД ЗВЕЗДИТЕ

22,23 и 24 юли 2021г.

XII-тo издание на “Лятна филмомания под звездите” ще се проведе  на площад „Никола Вапцаров“  с прожекция на 10 от най-добрите филми от програмата на Банско филм фест. Всички гости на Банско ще получат филмов подарък под звездите и ще могат да се докоснат до най-доброто от световното екстремно и планинарско кино. Организатори са Община Банско, Читалище „Никола Вапцаров“ и сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“.

СЕДМИЦА НА РЪЧНОТО И ТРАДИЦИОННО ИЗКУСТВО

от 30 юли  до 5 август 2021г.

За пръв път тази година в град Банско ще се проведе Седмица на ръчното и традиционо изкуство с участници от 15 държави. Организатори са Международната мрежа „ХоумНет Източна Европа и Централна Азия“ съвместно с община Банско и с подкрепата на  Задруга на банските механджии „Уникално Банско“ и  Съюз на туристическия бизнес Банско. Гражданите и гостите на града ще се запознаят с традициите в ръчните изделия от Източна Европа и Азия. В продължение на една седмица ще наблюдават демонстрации от различни майстори както от България, така също и от чужбина.

КОНЦЕРТ СПЕКТАКЪЛ НА САМОДЕЙНИТЕ СЪСТАВИ ОТ ОБЩИНА БАНСКО

31 юли 2021г.

С концерта на художествените/самодейните състави и изпълнители при читалище „Никола Вапцаров – 1894“ под пиринското небе  Банско оживява в песни, музика и танци.  Гостите и жителите на града ще се докоснат до духа на банскалии, традициите, културата, обичаите и прекрасния местен фолклор.

ПИРИНСКИ РОК ВЕЧЕРИ

20 и 21 август 2021г.

Рок музиката ще завладее град Банско - всички жители и гости се стягат за голямото музикално събитие.

БАНСКО ОПЕРА ФЕСТ

27 и 28 август 2021г.

В края на август под открито небе традиционно ще се проведе XII-то  издание на Банско опера фест. Събитието събира на една сцена едни от най-ярките и изтъкнати оперни звезди. Концертите и постановките може да види и чуе всеки безплатно на централния площад „Никола Вапцаров” в Банско.

Организаторите от Община Банско и Монте Мюзик избират разнообразна програма за всяка една от фестивалните вечери. На 27 и 28 август на площада в курортния град ще гледаме две забележителни продукции на Държавна опера Варна - операта„Вълшебната флейта” и  мюзикъла „Човекът от Ла Манча”.

КУЛИНАРЕН ПРАЗНИК „УНИКАЛНО БАНСКО”

от 4 до 6 септември 2021г.

По инициатива на сдруженията „Съюз на туристическия бизнес-Банско“ и Задруга на банските механджии „Уникално Банско“ и с подкрепата на Община Банско за втора поредна година ще изненадаме туристите с празник на открито - съчетание от местен фолклор, обичаи и благоуханни бански гозби   приготвени от местните механджии.

ПИРИН УЛТРА

11 и 12 септември 2021г.

Пирин Ултра е планински ултрамаратон по планинско бягане, който се провежда в сърцето на Национален парк „Пирин“ и е част от световните серии по Скайрънинг. В V-тo издание на маратона участниците от цял свят ще се състезават по три трасета като поставя високи препятствия пред всички желаещи да покорят пътеки, низини и върхове в Пирин планина.

БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ

от 22 до 26 септември 2021г.

Тази година Международния фестивал на планинарското и екстремно кино чества своето XX-то издание. Събитието ще срещне публиката с най-добрите и актуални приключенци и ектремни личности в света и събира световния елит на outdoor активностите. В програмата на фестивала са включени 80 филма от 35 държави. В съпътстващата програма има селектирани 10 изложби, семинари, работилници, демонстрации и програма за деца. В юбилейната програма е включен трейлър и изложба „20 години Международен фестивал на планинарското и екстремно кино“, катерачно състезание за купа „Петър Атанасов“ и специално представяне на град Банско и Пирин планина като туристическа дестинация.