Новини Събития

Банско обяви календара със събития за летния сезон

   
Банско обяви календара със събития за летния сезон

Община Банско обяви календара си със събития през летния сезон. Представяме пълния списък:

ПИРИН РЪН

27 юни 2021г.

За 11-та поредна година град Банско и величествената Пирин планина ще събере най-добрите планински и екстремни спортисти за изкачването на връх Вихрен в състезанието по планинското бягане и колоездене Пирин Рън 2021. Събитието се организира от сдружение „Спортен клуб маратон“ съвместно с Община Банско. Маратонът събира над 70 участника от цялата страна и ще се проведе в три дисциплини:

 – състезание по планинско бягане – 13 км;

- състезание по планинско колоездене – 26км;

- планински дуатлон /колоездене и бягане/ - 29км.

БАНСКО НОМАД ФЕСТ  

от 28 юни  до 4 юли 2021г.

За втора поредна година над 300 дигитални номади ще се съберат в град Банско.  В рамките на седем дни те ще имат възможност да почерпят практично знание и мотивация от опита и историите на 50 вдъхновяващи говорителя, които са подготвили  невероятна комбинация от презентации, работилници, спортни занимания и природа.

Номадите – хора, които пътуват и работят онлайн – ще имат възможност да разкажат за своите разбирания и стандарти на живот, наслаждавайки се на красивата Пирин планина. Споделеното работно място в Банско обединява номадската общност в града и има около 100 члена през годината.

ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ

от 28 юни до 4 юли 2021г.

По инициатива на Регионалната занаятчийска камара - Банско с подкрепата на Община Банско за първа година  се организира Панаир на занаятите. Гостите и жителите на града ще имат възможността да се насладят и да се докоснат до традициите и демонстрациите на български занаяти представени от местните майстори.

ФЕСТИВАЛ НА БАЛКАНСКОТО ВЕСЕЛИЕ „БАЛКАНСКИ КОТЕЛ“

 2 и 3 юли 2021г.

От 2 до 3 юли ще се проведе първото издание на фестивала. Организатор на фестивала е продуцентска фирма „ЕНИ ФИЛМ“ с подкрепата на Община Банско. По време на фестивала ще чуете и видите всички жанрове на изкуството – певци, инструменталисти, танцьори, групи за изворен фолклор и пресъздаване на обичаи, както и кулинари – професионалисти и любители. Програмата на фестивала включва музикално танцова фиеста с участието на атрактивни професионални и любителски формации и индивидуални изпълнения от България и Балканите. Надсвирване и надиграване, пищна кулинарна изложба на традиционни бански специалитети и гала концерт.

ПИРИН СКАЙ

 3 и 4 юли 2021г.

За втора поредна година ще се проведе двудневното планинско предизвикателство във високата част на Пирин. В рамките на един уикенд се провеждат няколко състезания по бягане. Ден 1 е денят на вертикалния километър от Бъндеришка поляна до връх Кутело. Ден 2 е деня на Пирин скай в две дисциплини 34 км и 10км. Организатори на събитието са организациите Рън БГ и Трайл систем.

КУЛТУРНИ ВЕЧЕРИ „ТРАДИЦИИ И ИЗКУСТВО“

от 2 юли до 22 септември 2021г.

За седма поредна година ще се състои уникалния проект на Община Банско Културни вечери „Традиции и изкуство“ – в продължение на два месеца Туристическия информационен център се превръща в своеобразен форум на банската култура. Жители и гости на града  имат възможност да участват в организирани демонстрации и да научат  позабравени вече занаяти  и умения  - предене и пресукване на вълна, плетене на шушони,  бродириране на сувенирни топки, плетене на кука игла, изработка на сувенири от тъкани, везане на гоблени, демонстрация на българска бродерия  и дърворезба. Тъкането на разбой в  музей „Велянова къща" е една от атракциите, заложени в програмата, като успява  да пренесе хората в друг отминал свят - автентичен и цветен.

Демонстрациите  се съпровождат  от фолклорни състави от всички селища на Община Банско, които същевременно демонстрират местното музикално богатство изразено с автентични инструменти и традиционни бански песни и културното наследство, изразено в автентични носии от региона.            

За запалените по народни песни и танци в читалище „Никола Вапцаров" се провеждат уроци по тамбура и уроци по народни танци.

Гостите на града имат възможност да се докоснат до богатото културно-историческо наследство на района, като посетят организираните от Музеен комплекс еднодневни турове до археологически комплекс  „Свети Никола”, късно антична крепост „Ситан Кале” и инфотурове в Музеен коплекс – Банско.  Образователни интерактивни игри „Деца в музея" подаряват на децата спомени за едно незабравимо лято в Банско.

Множество местни автори преобразяват фоайето на Посетителския информационен  център  като се организират изложби на теми живопис, дигитална графика, художествена обработка на дърво и дървопластика, рисувано стъкло, икони, енергийни картини, ковано желязо и други.

Разбира се, помислено е и за кино феновете с различни филми за Банско и бански дейци, представители на духовния и на литературния свят, които се прожектират в Туристическия информационен  център.

ДНИ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

9 и 10 юли 2021г.

За първа година ще се състои кино на открито на централния площад с два съвременни  български филма - комедиите „Академия за мъже“, режисьор Георги Костов и „Летовници“, режисьор Ивайло Пенчев. Организатор на събитието е дружеството „Кино под звездите“  ЕООД със съдействието на Община Банско.

ЛЯТНА ОПЕРНА ВЕЧЕР НА ОТКРИТО

17 юли 2021г.

Камерна опера Благоевград с подкрепата на Община Банско за втора поредна година ще зарадва гостите и жителите на града ни с две представления от тазгодишния им календар на режисьора Станислав Кимчев. Едноактната комична опера „Слугинята господарка“ и „Капелмайсторът“ – оперен спектакъл за малки и големи.

ЛЯТНА ФИЛМОМАНИЯ ПОД ЗВЕЗДИТЕ

22,23 и 24 юли 2021г.

XII-тo издание на “Лятна филмомания под звездите” ще се проведе  на площад „Никола Вапцаров“  с прожекция на 10 от най-добрите филми от програмата на Банско филм фест. Всички гости на Банско ще получат филмов подарък под звездите и ще могат да се докоснат до най-доброто от световното екстремно и планинарско кино. Организатори са Община Банско, Читалище „Никола Вапцаров“ и сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“.

СЕДМИЦА НА РЪЧНОТО И ТРАДИЦИОННО ИЗКУСТВО

от 30 юли  до 5 август 2021г.

За пръв път тази година в град Банско ще се проведе Седмица на ръчното и традиционо изкуство с участници от 15 държави. Организатори са Международната мрежа „ХоумНет Източна Европа и Централна Азия“ съвместно с община Банско и с подкрепата на  Задруга на банските механджии „Уникално Банско“ и  Съюз на туристическия бизнес Банско. Гражданите и гостите на града ще се запознаят с традициите в ръчните изделия от Източна Европа и Азия. В продължение на една седмица ще наблюдават демонстрации от различни майстори както от България, така също и от чужбина.

КОНЦЕРТ СПЕКТАКЪЛ НА САМОДЕЙНИТЕ СЪСТАВИ ОТ ОБЩИНА БАНСКО

31 юли 2021г.

С концерта на художествените/самодейните състави и изпълнители при читалище „Никола Вапцаров – 1894“ под пиринското небе  Банско оживява в песни, музика и танци.  Гостите и жителите на града ще се докоснат до духа на банскалии, традициите, културата, обичаите и прекрасния местен фолклор.

ПИРИНСКИ РОК ВЕЧЕРИ

20 и 21 август 2021г.

Рок музиката ще завладее град Банско - всички жители и гости се стягат за голямото музикално събитие.

БАНСКО ОПЕРА ФЕСТ

27 и 28 август 2021г.

В края на август под открито небе традиционно ще се проведе XII-то  издание на Банско опера фест. Събитието събира на една сцена едни от най-ярките и изтъкнати оперни звезди. Концертите и постановките може да види и чуе всеки безплатно на централния площад „Никола Вапцаров” в Банско.

Организаторите от Община Банско и Монте Мюзик избират разнообразна програма за всяка една от фестивалните вечери. На 27 и 28 август на площада в курортния град ще гледаме две забележителни продукции на Държавна опера Варна - операта„Вълшебната флейта” и  мюзикъла „Човекът от Ла Манча”.

КУЛИНАРЕН ПРАЗНИК „УНИКАЛНО БАНСКО”

от 4 до 6 септември 2021г.

По инициатива на сдруженията „Съюз на туристическия бизнес-Банско“ и Задруга на банските механджии „Уникално Банско“ и с подкрепата на Община Банско за втора поредна година ще изненадаме туристите с празник на открито - съчетание от местен фолклор, обичаи и благоуханни бански гозби   приготвени от местните механджии.

ПИРИН УЛТРА

11 и 12 септември 2021г.

Пирин Ултра е планински ултрамаратон по планинско бягане, който се провежда в сърцето на Национален парк „Пирин“ и е част от световните серии по Скайрънинг. В V-тo издание на маратона участниците от цял свят ще се състезават по три трасета като поставя високи препятствия пред всички желаещи да покорят пътеки, низини и върхове в Пирин планина.

БАНСКО ФИЛМ ФЕСТ

от 22 до 26 септември 2021г.

Тази година Международния фестивал на планинарското и екстремно кино чества своето XX-то издание. Събитието ще срещне публиката с най-добрите и актуални приключенци и ектремни личности в света и събира световния елит на outdoor активностите. В програмата на фестивала са включени 80 филма от 35 държави. В съпътстващата програма има селектирани 10 изложби, семинари, работилници, демонстрации и програма за деца. В юбилейната програма е включен трейлър и изложба „20 години Международен фестивал на планинарското и екстремно кино“, катерачно състезание за купа „Петър Атанасов“ и специално представяне на град Банско и Пирин планина като туристическа дестинация.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати