Анализи

Летен туристически сезон 2021 – какво да очакваме

   
Летен туристически сезон 2021 – какво да очакваме

Какви са очакванията към летния туристически сезон?

Темата коментира в “Нашият ден“ Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

“Очакванията за летния сезон са много интензивни пътувания на българи в България, което наблюдаваме от началото на годината. От началото на месец май видяхме, че само за първата десетдневка излязоха 485 хил. превозни средства. Така че ние надхвърлихме милион пътувания в България още в началото на май.

Виждайки уикендите, сега как са доста натоварени, с доста големи задръствания, опашката в неделя пред Стара Загора достигна 10 километра. Месеците юли и август ще бъдат доста интензивни и ще имаме голямо движение по магистралите.

Туризмът не е само Черноморието. Планините са толкова натоварени в последните години, особено миналата. Хижите и зеленината привлякоха хората. И там има много интензивни пътувания.

Къщите за гости са максимално пълни. По същия начин е и със спа хотелите – и те са пълни. Ако сега се провери за този уикенд – няма места и няма и за следващия.

Като цяло можем да разглеждаме туризма в три направления. Първото е устойчивият туризъм – къщите за гости, малките семейни хотели. И на устойчив туризъм в другия му край – индустриализиран туризъм, който разчита на чартърни пътувания. Не се занимава с българските туристи, защото това са големи хотелски комплекси, изградени главно по Черноморието."/ БНР



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати