Новини Транспорт

Официално Русия пуска полетите до България от 28 юни

  18.06.2021 19:59  
Официално Русия пуска полетите до България от 28 юни

Оперативният щаб на Руската Федерация взе решение днес да възобнови въздушния трафик с Турция от 22 юни 2021 г. Това заяви вицепремиерът Татяна Голикова, съобщава РИА Новости. Представени са и резултатите от проверката на експертите от Русия в Турция. В местните курорти се спазва режимът с носенето на маски, налични са маски и дезинфектанти, организира се контрол за спазването на мерките. Освен това от 28 юни се възобновяват полетите със САЩ, Белгия, България, Ирландия, Италия, Йордания, Кипър и Северна Македония, допълва РИА Новости.

Още в края на миналия месец Румяна Юксел, управител на “Аква тур БГ”, която е представител на руския туроператор “Пегас туристик” обяви пред TravelNews, че тръгват чартърите до България. Тогава тя посочи, че полетите ще започнат в края на юни до българското Черноморие. Първите планирани са до Варна от Перм, Оренбург, Красноярск, Уфа и Новосибирск на авиокомпанията им Nordwind. Съответно до Бургас ще започнат да оперират от Анапа, Хабаровск, Грозни, Кемерово, Томск Богашево, Новокузнецк, Беслан (Владикавказ).

Туристическото аташе на България в Русия Катя Жекова тогава реагира остро на информацията на Румяна Юксел. В социалните мрежи Жекова опровергаваше новината, че била фалшива и невярна. Дори обясняваше на служебния министър на туризма Стела Балтова, че няма такова нещо. Туроператорите обаче най-добре познават ситуацията.

В момента до българското Черноморие няма полети от Русия. Руската авиокомпания S7 отложи в началото на март програмата си за 26 юни. До момента руската държава не позволяваше на гражданите си да идват в България. Страната ни не попадна в списъка на неприятелските държави на Русия, но реално продължаваше да има забрана, която се отнасяше не само за нас, но и за още 15 страни, сред които Гърция, Турция, Италия, Испания и др. Българското посолство и консулски служби работят и издават визи на руснаците.

Мирослав ИвановАнкета

Ще почивате ли отново на българското Черноморие догодина?


Резултати