Новини Турагенции

Заповед на Кацаров спира арабските туристи заради искане за ваксиниране на децата

   
Заповед на Кацаров спира арабските туристи заради искане за ваксиниране на децата
Кхалед Елбатанони
  Мирослав Иванов

Туристическият бранш алармира за нов проблем с влизането на чужденци в България. В заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров с №РД-01-416 от 4 юни 2021 г. странно е попаднало изискване за влизане в страната и на децата с ваксинационен сертификат или документ за преболедували COVID-19. Това се отнася за редица арабски страни, от които не можем да посрещаме богати туристи, защото ваксинация на деца почти не се прилага, заяви пред TravelNews Кхалед Елбатанони, генерален мениджър на туроператора “Ориндж тур”, който работи основно на този пазар. Изискването не е проблем за възрастните хора, но е пречка за децата и поради тази причина те отказват да пътуват въобще до България, допълни той.

Става въпрос за туристите от Катар, Египет, Мароко, Алжир, Оман, Бахрейн, Саудитска Арабия, Ирак и Йордания.

Изискването не се отнася единствено за Обединените арабски емирства,

от където може да се идва с ваксинационен сертификат, документ за преболедуване и с негативен PCR за децата. На пазара има няколко туроператори, които водят туристи от тези страни и ще информират за проблема министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, министъра на туризма Стела Балтова и външния министър Светлан Стоев. От съответните държави подготвят протестни ноти до външното ни министерство, казаха от туристическия бранш.

“Това е ограничение и дескриминация, и туристите от тези страни не могат да дойдат в България. Имаме прехвърлени резервации от 2019 г. и не можем да ги изпълним”, каза Елбатанони. Той допълни, че очакват общо около 2000 арабски туристи да дойдат у нас. “Това са хубави и богати туристи, които спят в петзвездни хотели, пазаруват и харчат много пари”, подчерта туроператорът.

В момента водят гости от ОАЕ

и вече имат пристигнали групи в София. В Алжир имат 150 човека, които чакат да тръгнат за София и Слънчев бряг. В Египет имат 6 групи, които да тръгнат от 23 юли до края на септември. Египетска фирма е искала да проведе конференция в България с 150 човека, като служителите да дойдат със семействата си, но заради проблема отиват в Грузия. Отбори от Оман и Египет искат да провеждат тренировки в България и също изчакват. Кхалед Елбатанони даде за пример Албания, която е привлякла по-богатите египетски туристи и са напълнени 48 чартъра с премахването на всички ограничения. Босна и Херцеговина също се е отворила изцяло за арабските туристи и в момента било пълно с тях в страната, обясни генералният мениджър на “Ориндж тур”.

По думите му арабите търсят основно природа, планини, еко пътеки, реки. България предлага тези възможности и те започват да я откриват за пътувания още преди пандемията. През лятото дори настаняват арабски туристи в Банско. Преди пандемията са започнали да идват и на ски в нашите курорти.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати