Заведения

Туристическият бранш не е доволен от предложените мерки за подпомагане на бизнеса

   
Туристическият бранш не е доволен от предложените мерки за подпомагане на бизнеса

Преструктуриране на помощта за бизнеса по мярката 60 на 40 и отпускане на гарантирани от държавата банкови заеми без обезпечения в размер на 70% от оборота преди пандемията - това са основните две мерки, които са коментирани на днешната среща на бизнеса с вицепремиера Гълъб Донев, министъра на туризма Стела Балтова и тези на финансите и икономиката Асен Василев и Кирил Петков.

Действието на мярката 60 на 40 ще продължи до края на юли, тъй като пандемичната обстановка е ограничена, но не е предотвратена и трябва да има подкрепа на заетостта.

Туристическият бранш не е доволен и от обявената промяна в мярката за запазване на заетостта 60 на 40, която за туризма е 80 на 20, защото по нея ще се подпомагат фирмите със спад на оборота с 40%, а не с 20%, както бе досега. За бизнеса със спад на оборотите с 30% помощта ще бъде 50 на 50.

От социалното министерство обсъждат и разработването на нови мерки, които да са в подкрепа на бизнеса и работещите, ако има нова криза.

Предстоят срещи с всеки бранш поотделно, за да се обсъди как да се предотврати следваща криза на есен.

От туристическия бранш и ресторантьорския бранш и преди са заявявали, че кризата не може да се бори с кредити. Затова и предложените от държавата банкови заеми без обезпечения в размер на 70% от оборота преди пандемията, според тях, не е спасителна мярка.

Според Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията в България вече всички в бранша имат поне по един кредит и затова тази мярка няма да сработи.

"Последна дума все пак имат банките и в тази ситуация те ще следят под лупа на кого дават кредит, защото опасността да не се върне този кредит е голяма и банката рискува да не може да си събере оставащите 30%. Коя търговска банка ще даде допълнителен заем на фирма, който ще застраши заема, който вече му е дала преди това това", коментира още Алибегов пред БНТ.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати