Анализи Новини

Очаква се нова заплаха за гръцкия туризъм

   
Очаква се нова заплаха за гръцкия туризъм

Очакванията за спокоен юли в гръцкия туристически сектор отстъпват на страха поради нарастващата загриженост заради индийския щам на Covid-19, разширяването на ограничителните мерки за британски пътувания до Гърция и нежеланието на Берлин и Париж да подкрепят приемането на ваксинационен сертификат от 1 юли, както иска Атина, съобщава вестник Kathimerini.

Както германският канцлер Ангела Меркел, така и френският президент Еманюел Макрон изразиха опасения, че Гърция и други страни от Европейския съюз разрешават влизането на пътници, които са били ваксинирани с руски и китайски ваксини, които не са одобрени от ЕС. Като цяло политическата схватка на Европа с Великобритания и още повече с Русия показа, че това лято няма да бъде много по-добро от миналата година по отношение на пристигането на чуждестранни туристи, както мнозина в Гърция очакваха само преди няколко дни. За Гърция това е катастрофа

Това е особено смущаващо за предприемачите в индустрията в онези гръцки дестинации, които зависят от британския и руския пазар. Притесненията бяха подчертани от събитията през предходните 48 часа. Първо, Лондон представи преработен списък с дестинации, които британските туристи могат да посетят, без да се налага да бъдат поставяни под карантина при завръщането си, което обаче не включва Гърция или нейните отделни островни дестинации, както се надяваха мнозина.

Въпреки това министърът на транспорта на Обединеното кралство Грант Шапс заяви, че по-късно през лятото британските жители с пълна ваксинация няма да се налага да се изолират, когато се връщат.

Освен това, вместо решение за прилагането на цифров сертификат за ваксинация от 1 юли, Европейският съвет заяви в заключението си тази седмица, че постигнатите споразумения относно цифровия сертификат за Covid на ЕС и преразглеждането на двете препоръки на Съвета относно пътуванията в рамките на ЕС и ненужното пътуване до ЕС ще улесни безопасното трансгранично пътуване. Ваксинационен паспорт в ЕС: Какво трябва да знаем за него

Но се изясни, че държавите-членки ще ги прилагат по такъв начин, че да осигурят пълно връщане към свободното движение, веднага щом състоянието на общественото здраве го позволи.

Ден по-рано Меркел каза на срещата на върха в Брюксел, че държави-членки като Гърция приветстват пътници, ваксинирани със Спутник V срещу COVID-19, въпреки че ваксината не е получила европейско одобрение и не е ясно колко ефективна е срещу нови опасни щамове от вируса. "Тези пътници могат да се движат свободно в рамките на ЕС", каза тя.

Според Bloomberg позицията на Меркел се споделя също и от френския президент.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати