Хотели

Хотелиерите изпищяха от концесионерите на плажовете

   
Хотелиерите изпищяха от концесионерите на плажовете

Държавата е единствен стопанин на плажовете, които по закон са национално природно богатство и като такива до тях трябва да има достъп всеки български гражданин, който се явява и суверен на ивиците. Оказва се обаче, че информацията за поставянето на чадърите не е публична, независимо, че касае обществения интерес по опазването и управлението на това общо национално богатство. Това заяви Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Бизнесът пита защо държавата трябва се допитва до концесионерите, които са само временни стопани, за това дали да направи публична информацията за това къде и колко чадъри е позволено да се поставят на плажовете, защото това не ставало ясно не от писмото на служебния министър.

"Как предоставените намаления на концесионните такси стигат до хотелиерите, които пренаемат плажни участъци от въпросните концесионери на завишени в пъти цени, държавата явно също не се интересува. Хотелиерите реално плащат между 5 и 7 пъти повече за парчета от плажа в сравнение с намалените вече концесионни такси", твърдят от асоциацията. 

От там отбелязват, че по този начин се преотдават по-голяма част от ивиците в големите курорти и съвсем малка част остава за крайните туристи, които да ги ползват при обявените намалени цени. "Освен това, хотелиерите-наематели за своя сметка осигуряват чадъри, шезлонги и почистването на плажа. Докато единствените разходи за концесионерите остават наемането на спасители и медицински лица", допълват още членовете на БХРА. 

От друга страна концесионерите имат възможност да допълват доходите си чрез предоставяне на допълнителни услуги като водни спортове и други атракциони, както и от работата на плажните заведения. В тази връзка е много важно Министерски съвет, когато намалява цените на концесионните възнаграждения, да постави изискването да не се преотдава плажа на цени, по-високи от 25-30 процента от цената, на която държавата я предоставя за съответната година, изчислена за съответния плажен участък, за да не се стига до завишени цени на плажните услуги и за крайните потребители, категорични са от браншът.

Високите цени на плажните принадлежности от години са една от основните причини не само за отлив на чужди туристи, но и за опашките на граничните пунктове към конкурентни дестинации, посочват от асоциацията. Според министъра обаче преотдаването на държавните плажове, които са национално природно богатство, са "предмет на търговско-правни отношения между равнопоставени частноправни субекти, в които органите на изпълнителната власт не могат да се намесват". Така според министъра всички права за управление на плажовете са делегирани на концесионерите, а държавата се интересува единствено от минималните приходи в бюджета от концесионни такси, сравнени със милионите левове загуби от недоволни или непристигнали туристи, уточняват от там.

На въпросите ни за цените на плажните услуги сме препратени към интернет страницата на Министерство на туризма, на която не е ясно цените на сключените по договор или са намалени и с колко процента, отбелязват още от БХРА. Според нас липсата на желание да се решат проблемите на основните инвеститори в туризма - хотелиерите, както и ненужното укриване на важна за бизнеса информация, са категорично доказателство, че туризмът не е държавен приоритет, категорични са от национално представената организация с 36 регионални структури.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати