Турагенции

Туроперторите протестираха за промяна на условията за помощите

   
Туроперторите протестираха за промяна на условията за помощите

Проблемът с пандемията от COVID-19 продължава вече година и половина, а държавата все още не е отпуснала последните помощи за туристическия бранш. Туроператорите се събраха днес на протест пред президентството, с който поискаха спешна промяна на нововъведените условия за кандидатстване за средствата.
Павлина Илиева, предстедател на “Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) - обясни: “Трите нови условия са заявени на 15 юни, а се отнасят за събития със стара дата. Туроператорите е трябвало към 5 април да осчетоводят дължимите към клиентите суми и да са издали за тях кредитни извествия. Съгласно Закона за счетоводството обаче, издаде ли се такъв документ, вземанията стават изискуеми в едноседмичен срок. Второто обстоятелство е уверение от доставчиците ни, че блокираните при тях пари са невъзстановими. Най-нелепо е третото условие, при което туроператорът да няма ликвидни средства към 5 април, което означава да не е разполагал с пари и активи, за да се разплати с клиентите си. В такава ситуация обаче, той би следвало да е обявил неплатежоспособност, а към датата на приемане на постановлението на МС - очевидно да е в процедура по несъстоятелност“.

При среща с представители в Министерстовото на туризма тя се сблъсква с абсолютен отказ условията за кандидастане да бъдат преразгледани. Протестиращите от ОБТ и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) показват недоволството си от ситуацията и настояат за незабавна промяна.
Румяна Балтова от ОБТ заяви, че организирането на среща с министъра на туризма Стела Балтова се оказва почти невъзможна. Наложило се е туроператорите да изискват обратна връзка директно от президента и от министър-председателя. От Министерския съвет също са се заели със случая и са отстанали потресени от ситуацията, но въпреки обещанията си, че ще се свържат с ОБТ и БАТА, това не се е случило.
Срещайки само откази и незаинтерсованост, на туроператорите им остава единствено да се съберат за протест пред президентството и да настояват отварянето на програмата по изплащане на помощните средства да се отложи с 10 дни, през които да се работи върху оптимизирането на условията за кандидатстване. Също така искат спешна среща с президента Румен Радев или с премиера Стефан Янев, в която пред експертен екип да бъда обяснена и обсъдена ситуацията, за която няма разбиране от Министерството на туризма.
Протестирабщите заявяват, че няма да се откажат, докато поставление №197 от 18.06.2021 г., с което трябва да стартира кандидатстването за средствата, не бъде преразгледано. В случай, че не могат да изплатят дължимото на клиентите си, то туристическият бранш няма да може да се съвземе и за тях това е недопустимо.
ОБТ и БАТА настояха още за оставките на министъра на туризма Стела Балтова и на нейния заместник Даниела Стоева.
 
Йоана Шомова


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати