Турагенции

България губи записани туристи от Полша

   
България губи записани туристи от Полша
Снимка: Varna24.bg

Сезонът би трябвало да е вече в разгара си. Обаче има и едно голямо „гипсиране“ в министерствата. Факт е, че сега са малко полските туристи в България. А Полша има 37 милиона население, което има по-високи доходи от тези в Източна Германия. Това коментира Герчо Герчев, управител на туроператора "Франга", който работи основно на полския пазар.  И в тази трудна ситуация, те могат сериозно да компенсират липсата на туристи от някои други страни. Но, не би.
Разговарям с колеги от полски туристически фирми и те ми разказват, че интересът към България е малък, понеже изисква анти-ковид тестове. Съвсем друг бил интересът към Хърватска. Натам летяли много полски самолети и пътували много полски автобуси, защото Хърватия не изисква анти-ковид тестове за поляците, подчерта Герчев.
Не мога да разбера политиката на нашите министерства на туризма и на здравеопазването. Ето, разрешиха румънците да влизат без тестове в България. След това разрешиха и на чехите да влизат без тестове.  Обаче за поляците – няма разрешение. Питам се защо става така?
Нали през зимата и пролетта Чехия беше „катастрофално“ ковид поразена? Сега обаче е „ковид допустима“ за България. А пък Полша, която беше „нормално“ ковид болна през цялото време, не е допустима за България!?
Не разбирам и още нещо. Тази пролет в Полша беше открито българско туристическо представителство. Добре познавам колегата, който работи там и съм сигурен, че той изпраща в Министерството на туризма навременна, точна и изчерпателна информация за ситуацията на полския туристически пазар. Обаче – не се вижда никаква реакция на министерството на туризма!
За съжаление, факт е че поради недостатъчен брой записани туристи от Полша, от началото на юни и до 20 юли вече има анулирани доста автобусни пристигания, защото автобусите са полупразни! Губим вече записани туристи!
Всичко това го виждаме ние – приемащите туроператори и хотелиерите, работещи с поляци. Дали някой друг го вижда!? Министерството на туризма, разните браншови организации в туризма? Може би, за тях всичко е наред?, допълва още  Герчо Герчев от "Франга".



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати