Новини Транспорт

Министърът на транспорта крие 60 млн. лв. за авиацията

   
Министърът на транспорта крие 60 млн. лв. за авиацията
Министър Тодоров продължава да нехае за проблемите в авиацията

Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров крие 60 млн. лв., с които може да подпомогне българските авиокомпании. За това съобщиха пред TravelNews представители на Министерството на финансите. Средствата са налични в дружеството “Летище София” ЕАД, което вече не функционира след отдаването на столичния аеропорт на концесия. Предприятието е държавно, като принципал е министърът на транспорта.

От Министерството на финансите са готови да подкрепят авиационния бизнес

със средствата, допълниха експертите. Финансовият министър Асен Василев също е запознат със ситуацията и подкрепя идеята. Той се е срещнал вчера с Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ). Председателят на организацията Тодор Иванджиков обяви, че ще изпратят писма до двамата министри, защото точно такъв размер би подпомогнал бранша. Отделно авиокомпаниите ще могат да се възползват и от гарантираните кредити от 2.5 млрд. лв. от държавната Българска банка за развитие, които ще се отпускат през търговските банки, обясни Иванджиков. Василев е обещал ако някоя банка откаже подкрепа да бъде информиран незабавно от бизнеса.

От асоциацията поискаха осигуряване на спешна безвъзмездна помощ за авиационния сектор в размер на 20% от оборота за 2018 и 2019-та година. И още:

-             Разширяване на възможностите за финансиране на авиокомпаниите от оперативни програми, например ОП „Иновации и конкурентно-способност”, ОП „Инициатива за малките и средни предприятия”, ОП „Развитие на човешките ресурси”, Програма COSME, „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19”;

-             Включване на фирмите от авиобранша в Плана за възстановяване на ЕС от Covid-19 и устойчиво развитие и безвъзмездно отпускане до 50% от общия оборот за двете години – 2018 и 2019, които средства да бъдат използвани за възстановяване на сектора в рамките на следващите три години;

-             Поемане от държавата на част от завишението вноски в Професионалния пенсионен фонд на летателния състав (12% осигурителния доход);

-             Освобождаване на българските компании от плащане на такси към ГД „ГВА” по тарифа №5 за срок от поне 3 години;

-             Възможност за безлихвени кредити до постъпване на безвъзмездната помощ по Плана за възстановяване от Covid-19.

На срещата някои от горепосочените предложения не бяха взети предвид. От Министерството обаче предложиха АБАИ да бъде включена в Националния съвет за тристранно сътрудничество на социалните партньори за определяне на рамката за следващите 6 месеца. От асоциацията определиха срещата в Министерството на финансите като ползотворна. „Определено видяхме желание от страна на министъра да ни се помогне. Другото беше, че вместо писма, вече има и конструктивен диалог. Бяха направени и предложения как да се осъществи тази помощ за авиосектора. Има предложение за отпускане на кредити за авиокомпаниите и ни беше казано в случай на проблем, пак да се обърнем към ;инистерството", коментира Тодор Иванджиков.

От АБАИ за пореден път подчертаха значението на чартърния бизнес

и за страната ни. Той е изключително важен, тъй като приходите от него остават в българската икономика и са предпоставка за стабилизиране на туризма, който пък от своя страна осигурява 12% от БВП на държавата. Ситуацията в българската и световна авиация обаче не се е подобрила. По данни на Eurocontrol към 27.06.2021, въздушният трафик над Европа е на нива от едва 53% спрямо аналогичния период от 2019 година. Този резултат не дава на по-голямата част от авиационните предприятия възможност да се самоиздържат, а още по-малко – да покрият натрупаните през изминалите 15 месеца дългове. Очакваното бавно възстановяване на трафика и неясните перспективи в краткосрочен и средносрочен план поради новите варианти на коронавируса и ниското ваксинално покритие на българското население влошават ситуацията още повече.

Българската авиация е пред фалит

заради липсата на мерки от страна на държавата. АБАИ алармира за проблемите си още при правителството на Бойко Борисов 3, но и тогава имаше трудна комуникация с бранша. Мерки не бяха взети и при предишния министър Росен Желяков. Туристическият бизнес от страна на туроператорите и авиацията определят комуникацията със служебните министри на транспорта Георги Тодоров и на туризма Стела Балтова като много трудна и сложна. Те се надяват двамата да не останат на постовете си в бъдещи правителства. Самият Георги Тодоров е бил член на Съвета на директорите на "България ер".

Ситуацията в сектора в Европа и в България остава тежка

и изискваща незабавна финансова помощ от държавата за българските авиокомпании. Те са обезпокоени, че България ще загуби през този летен сезон пазара във Великобритания. Отделно липсва активен диалог с други два ключови пазара – Израел, Германия и Русия. Туроператори и авиокомпании масово се оплакват от тенденцията, изборът на място за почивка и резервацията, да се отлагат до последния момент предвид динамичната ситуация. Това поставя бизнеса в невъзможност да използва средствата от ранните резервации за подготовка за летния сезон.

От асоциацията са притеснени, че трайно безработни са

стотици авиационни специалисти. За мнозина пилоти наближава една година от последното им периодично обучение на тренажор, както и от последното преминаване през опреснителни теоретични курсове. Първото принуждава пилотите да извършват скъпоструващо подновяване на квалификацията си за собствена сметка, а второто допълнително ще оскъпи рестартирането на полети от авиокомпаниите. В условията на тотална липса на приходи за редица български авиокомпании, техни служители са натрупали вече почти една година неплатен отпуск за последната година.

По данни на АБАИ, Хърватия е подпомогнала авиацията с 12 млн. евро, Румъния с 62 млн. евро, а Гърция – със 120 млн. евро. Авиацията има значителен дял във формирания от транспортния сектор БВП, който възлиза на 6% от общия за страната през 2019 г. Секторът има ключова роля за туризма – около половината пристигащи по въздух туристи у нас, пътуват с полети на български чартърни авиокомпании. В страната има 20 регистрирани въздушни оператора за превоз на пътници, товари и поща, 30 авиационни технически организации, 13 учебни центъра за авиационен персонал и 33 оператора за наземно обслужване на самолети.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати