Новини Събития

От 1 юли: без джипове на Седемте рилски езера

   
От 1 юли: без джипове на Седемте рилски езера

Поредният опит да бъде преборен проблемът с джиповете в Национален парк Рила.

От 1 юли влиза в сила забрана за движението на джипове по пътищата, които тръгват от начална станция на лифта и водят към Седемте рилски езера. По този начин властите се надяват да пресекат всякакви опити за нарушения. 

Новото правило е допълнение към действащата целогодишна забрана за навлизане с автомобили в Национален парк Рила.

Досега, заради липсата на охрана, джиповете навлизаха в парка по черни пътища. Веднъж влезли в него, те тръгваха по всякакви тайни маршрути, по които прекарваха туристи до известния 17-ти стълб, където ги оставяха.

От 1 юли това би трябвало да е забранено и туристите ще трябва да стигат до хижа Рилски езера или с лифта, или пеша.

„Ще има патрули, полицията даже в момента също дава дежурства, ние имаме човек от парков участък Дупница всеки ден на 17-и стълб, който следи да не минават джипове”, заяви   Красимир Андонов, директор на Национален парк „Рила”.

Той добави, че един от големите проблеми е, че няма почти никаква събираемост на глобите за навлизане в парка, които вече са наложени на нарушители.

„Аз не съм информиран нещо да е събрано по наложените и влезли в сила наказателни постановления”, категоричен е директорът на националния парк.

В организацията срещу джиповете се включват както общината, полицията и Парк „Рила”, така и горското стопанство, икономическа полиция и държавната автомобилна инспекция.

/ekonovini.bg



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати