Анализи

Затваряме границата за руски туристи, ако ситуацията с индийския щам не се промени

  01.07.2021 11:33  
Затваряме границата за руски туристи, ако ситуацията с индийския щам не се промени

Ако разпространението на Делта варианта продължи по този начин, ще вкараме Русия в червената зона. Това означава, че руски туристи няма да могат да влизат в страната ни. 

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по Нова тв. Прогнозата за нова вълна не е преувеичена. Всичко зависи от това, как се развиват нещата около нас и как се държим ние. Определено има факти, които ни притесняват – продължаващото разпространение на индийския вариант - не само у нас, но и на изток, и на запад от страната ни, допълни експертът. 

Внимателно следим ситуацията и, ако се налага, ще наложим мерки, категоричен бе доц. Кунчев. 

Той даде пример с Португалия - страната изпадна в тежка ситуация, благодарение на това, че си внесе бразилския вариант. Очаквам Финландия ще изпадне в много неприятна ситуация, защото си внесе 500 положителни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това искаме да избегнем. Че вирусът ще влезе в България, няма никакво съмнение, въпросът е това да не става бързо, ударно и с много хора, обясни здравният инспектор. 

60% по-лесно се предава Делта вариантът. При него лечението е по-затегнато, по-трудно, колегите установяват, че схемите, по които лекуват сега, не са толкова успешни. 

От 10 души в една стая, 6-7 ще се заразят, каза доц. Кунчев, но подчерта, че това зависи от носенето на маски, климатичната инсталация и ред други условия. 

РНК ваксините помагат с 2% по-малко, отколкото при другите щамове, Астра Зенека с 6% по-малко, но ние не гоним да няма 100% заразяване, а да не се стига до тежко протичане, болница..., с което ваксините се справят чудесно, допълни експертът. 

11% са ваксинираните у нас, на последно място сме в ЕС, каза още доц. Кунчев. 

Той заяви, че е привърженик на метода не да се дават бонуси за ваксиниране, а тези, които отказват да се имунизират, да подписват декларация, че ще си платят лечението, ако се разболеят. Обществото не е длъжно да ти плаща лечението, обяви доц. Кунчев. Ако човек има нужда, той ще бъде лекуван, но има много варианти да си вземе държават парите, каза още здравният инспектор.