Събития

Алея от масивни плочи изуми туристите при Рилските езера

   
Алея от масивни плочи изуми туристите при Рилските езера

Нова приумица в Национален парк "Рила" сащиса туристите, запътили се към Седемте езера. В социалните мрежи се появиха снимки на алея от плочи, по която да се ходи из защитената природна територия. При това плочите са тежки и масивни, задушаващи всякаква растителност.

Това е грубо погазване на Закона за защитените територии (ЗЗТ), който гласи, че националните паркове гарантират протичане на естествените процеси в екосистемите и биологичното разнообразие. ЗЗТ забранява в националните паркове да се нарушава естественото състояние на водни площи, водни течения, техните брегове и прилежащи територии, освен при опасност от тежки наводнения. Затова дори изграждането на пътеки от дребни камъни и разполагането на дървени парапети в прилежащи територии на езерата са погазване на закона.

Сега обаче имаме не просто алеи от дребни камъчета, а чисто нов широк и масивен плочник.

Интересно е, че отново активизацията на строителни работи в района е в края на юни и началото на юли. Миналата година, точно по същото време в района на Седемте рилски езера навлезе тежка техника - багери и камиони. Оказа се, че те заравняват терена и правят алеи, които настилат с чакъл. След гневните реакци на граждани и природозащитни организации властта, в лицето на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, се втурна да спира строителните работи в Рила.
 
Пак по същото време за поредна година избухна и скандал около ползването на високопроходими автомобили, с които туристи биват качвани до езерата. Джипките правят дълбоки коловози и разрушават повърхностния слой, заедно с растителността по него.

Допълнителен проблем за Седемте рилски езера е и фактът, че заради построения дотам лифт, през лятото потокът от хора е огромен. Туристите също износват повърхностния слой, в резултат на което при дъждове в езерата се стичат огромни потоци кал и те започват да се заблатяват. Затова от  международната природозащитна организация WWF призоваха да бъдат спрени както лифтът, така и пътуванията с джипки в района./ sega.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати