Хотели

Хотелиерите подкрепиха туроператорите за държавната помощ

   
Хотелиерите подкрепиха туроператорите за държавната помощ

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРАкато съучредител на Алианса на туристическите индустрии в България подкрепя колегите си от Обединение „Бъдеще за туризма“ и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), че новите правила на държавната помощ за туроператорите са излишно „предизвикателство“ за туроператорите от най-засегнатия от кризата сектор – туризма. Средствата на обща стойност близа 16,5 млн. лв. са предвидени за разплащане с клиентите на всички български туроператори за провалените ваканции в периода 1 март – 31 декември 2020 г. заради избухналата пандемия. И те трябва да бъдат върнати максимално бързо, за да не подлежи страната ни на санкции от страна на Брюксел. И най-вече да се удоволетворят крайните клиенти, заради които и се прави всичко.

Вместо обаче да се дадат тези пари на същия принцип и според изискванията, по които фирмите получиха помощ вече два пъти, Министерство на туризма излишно утежннява процедурата с довода, че по този начин чрез новата процедура ще контролира за какво са изхарчени парите по предходните програми. Според БХРА това е недопустимо, тъй като си има контролни органи и начини за проверка, както и санкции чрез които да бъдат накарани евентуални нарушители да върнат получените пари. Не е нормално да контролират разходването на средства по стари програми с пречки за усвояването на нови, което може да доведе до фалити на фирми и до загуба на пари за клиенти. Това е все едно на входа на магазина да плащат сто лева, защото евентуално можеш да открадеш стока докато си вътре, посочи председателят на БХРА Георги Щерев. Затова и от БХРА категорично се обявяват в подкрепа на своите колеги туроператори в справедливите им искания помощта да бъде раздадена бързо, спокойно и без излишно напрежение по вече утвърдените и работещи правила според Закона за извънредното положение, така че средствата да стигнат максимално бързо до крайните потребители.

Новите правила не само са неясни и създават редица затруднения, но фирмите имат и едва 11 работни дни да отговорят на променените изисквания. Според туроператорите обаче това почти не може да се случи. Защото според новите условия, които фирмите не приемат към 5 април кандидатстващите за помощта туроператори трябва да са осчетоводили всички дължими суми, което според тях противоречи на Закона за счетоводството. Второто неизпълнимо според ОБТ и БАТА условие е към тази дата фирмите да са са нямали ликвидни средства, с които да се разплатят със своите потребители, което според туроператорите би означавало, че те вече са във фалит и нямат нужда от държавната помощ. Третото ново условие е към 5 април сумата, която дължат да представлява невъзстановима сума от доставчиците на туристически услуги. Според туроператорите тези условия не са изисквания, посочени в нотификацията, получена от Европейската комисия.

Министерство на туризма явно не е обмислило добре изготвените документи и това води до допълнителен хаос и напрежение. И всичко това нямаше да се случи, ако правилата и ПМС бяха предварително обсъдени с бранша, а не разговорите да се водят при вече „свирен мач“, обясни Щерев. Затова според нас служебният кабинет трябва да постъпи отговорно и да върне старите правила, защото в противен случай всички данъкоплатци ще платят в пъти повече при евентуални съдебни дела, обясни Щерев. За съжаление обаче и това управление на правителството показва, че за него туризмът не е приоритет и вместо да се заеме с решаване на сериозните проблеми в сектора, то създава допълнителни пречки и напрежение за бизнеса.

За над месец и половина до момента не е решен нито един от основните въпроси, поставени от сектора, голяма част от които дори не изискват само финансиране, а и координация между ведомствата и партньорство с бизнеса, подчертават от БХРА. За съжаление Министерство на туризма явно не успява да защити бранша, за който отговаря, координирайки политиките си с колегите си от другите ведомства, категорични са от БХРА.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати