Новини

Премиерът Стефан Янев обяви ваучери след ваксинация

   
Премиерът Стефан Янев обяви ваучери след ваксинация

Ваксинирането срещу коронавирус в България няма да стане задължително. Подобна крайна мярка евентуално би могла да се търси в бъдеще, ако кризата е много остра. В момента обаче такова нещо не е нужно и дори не се обсъжда. Обмисля се обаче раздаване на стимули срещу ваксина. Това заяви пред БНР служебният премиер Стефан Янев. Според него това ще са ваучери, които ще се дават след втората игла, т.е. след завършване на курса на ваксинация.
Каква ще е сумата и за какво ще могат да се харчат парите Янев не обясни. Той обаче спомена примера на Гърция, където се дават по 150 евро за пътуване.
"Обсъжда се възможността, по примера на други държави, които направиха някакви стимули. Обсъжда се възможността, която би изглеждала нещо от типа при ваксиниране с втората игла на ваксинирания човек да му се дават някакви ваучери", каза министър-председателят.
Според него до насилие не бива да се стига. Ключът е да се работи на принципа на убеждението.
В момента у нас ваксинацията върви с много бавни темпове. Рядко в делнични дни се стига до 20 хил. поставени дози. През уикендите бройката пад под 5 хил. В същото време има налични от всички видове ваксини. Експертите предупреждават за възможна нова вълна след десетина седмици.
Предложението за ваучери след ваксинация дойде от Националния борд по туризъм. Изпълнителният директор на организацията Полина Карастоянова поиска по 50 лв. на човек, които да се използват за туризъм - в хотели, ресторанти или туроператори за почивки в България.


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати