Събития

Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 открива изложба на Хубен Черкелов

   
Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 открива изложба на Хубен Черкелов

Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 представя юбилейната изложба “Капитал” от личната колекция на художника Хубен Черкелов. Официалното откриване ще бъде утре, 6 юли 2021 г. от 18:30 ч. в Салонната зала на галерията. Изложбата ще бъде достъпна за разглеждане от 07.07.2021 г. и ще продължи до 30 юли 2021 г.
Хубен Черкелов (известен като Houben R.T.) е роден през 1970 г., живее и работи в Ню Йорк. Повтаряща се тема в ранните му фотографии, филми и инсталации е посткомунистическата действителност. В по-новото си творчество, Черкелов рисува изображения, заети от национални валути, като използва фолио и акрил. Негови произведения са представени в музея Бронкс, Ню Йорк, музея Броган, Флорида, 54-то биенале във Венеция и галерии в Ню Йорк, Бостън, Вашингтон и Шарлот. Той е обект на документалния филм от 2011 г. “Хубен рисува пари” на режисьора Георги Тенев.
Картините му са визуални образи от стари и различни валути от САЩ и други държави по света. Превръща парите в обекти, в предмети, в картини и портрети, размишлявайки върху връзката между политика, финанси, история и изкуство. Улавя духа на оригинала.
В картините си използва акрил и фолио върху платно от памук или полиестерна смес, за да имитира това, което монетните дворове използват за отпечатване и обезпечаване на банкнотите. Въпреки че изображенията са лесно разпознаваеми, те са изградени на принципите на колажа, позволяващ на всяка картина да придобие уникални качества.
Сред множеството картини може да видите и скулптура на глава – подобно на тези, които са популярни по цял свят от край време: класически реалистичен образ, само че е на Дарт Вейдър - 2 долара от Нова Зеландия, Дон Кихот - 1 песета, 100 песети, Сервантес, Бенджамин Франклин - 100 долара 2020, 2015, Джордж Вашингтон, Марк Твен и много други.
Значителна част от работите на Хубен Черкелов са свързани и със значими за изкуството ни имена като: Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Иван Милев, изобразени върху банкноти, печатани през 20-те години.

Уважаеми колеги журналисти, имаме удоволствието да Ви поканим на официалното откриване. Заповядайте в 18.30 ч. в Салонната зала на галерията.
Очакваме ви!
За повече информация: Гергана Иванова, „Връзки с обществеността“, Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 – тел. 0886 25 26 55



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати