Анализи Хотели

Велинград изпревари морските курорти по туристи през месец май

   
Велинград изпревари морските курорти по туристи през месец май

Месец май бележи началото на летния сезон, но въпреки това много от българите са оставили почивката на българското Черноморие на заден план и са предпочели да отседнат във Велинград. За пореден месец той е най-посещаваният курорт в България, показват данните на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) към Министерството на туризма, предоставени на TravelNews. Статистиката гласи, че близо 25 хиляди души са отседнали във Велинград през месец май 2021 г. За сравнение - най-големите морски градове Варна и Бургас са посрещнали съответно 15 хил. и 12 хил. души.

СПА курортите остават фаворит за българските туристи, като водещи по брой посетители продължават да са още Сандански и Хисаря. Въпреки, че градовете все още се съвземат от COVID кризата и почти не посрещат чуждестранни туристи, гостите почти са се удвоили спрямо април месец. Популярни сред българите остават село Баня (Разложко) и Девин, които са посрещнали близо 5 хиляди гости през изминалия месец май.
Морските комплекси по българското Черноморие все още не се радват на такъв интерес, но летният сезон тепърва е в разгара си и не много хора избират почивка на плажа през май. В курортен комплекс Златни пясъци са отседнали около 4 хиляди туристи, а “Св. св. Константини Елена” - около 4500 туристи, а в Албена - само 600 туристи. На южното Черноморие, в курортен комплекс Слънчев бряг -  гостите са дори по-малко - едва 2500.
Големите градове продължават да се радват на нарастващ интерес. Тенденцията показва, че все още малко хора посещават столицата София (над 26 хиляди за месец май), но за сметка на това туристите се ориентират към други известни български градове и посетителите в Пловдив, Варна и Бургас са нараснали със средно по 5 хиляди в сравнение с април, показват данните на Министерството на туризма.
 
Йоана Шомова

Посещения в курортите през май 2021 г.
- Велинград - 25 хил. туристи
- Сандански – над 9 хил. туристи
- Хисаря – над 9 хил. туристи
- село Баня (Разлог) - над 5 хил. туристи
- Девин – над 4400 туристи
- село Чифлик, Троян - около 3 хил. туристи
- село Огняново (Гоце Делчев) – около 2600 туристи
- село Белчин и Белчински бани - над 2400 туристи
- Сапарева баня – над 1600 туристи

 
Източник: ЕСТИ, Министерство на туризма


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати