Новини

PCR тест се въвежда за пристигащите от Испания, Кипър и Русия

   
PCR тест се въвежда за пристигащите от Испания, Кипър и Русия

Задължителен отрицателен резултат от PCR тест за пристигащите у нас от Испания, Кипър и Русия въвежда здравното министерство. Изискването влиза в сила от 8 юли, като резултати от антигенни тестове няма да се признават.

На задължителен тест подлежат всички хора без европейски сертификат за завършена ваксинация, т.е. ако не са ваксинирани. Това разпорежда в нова заповед здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Причина за въвеждането на по-рестриктивната мярка е нарастващият брой на заразените с коронавирус в тези страни, породено от разпространението на делта-варианта.

"При налична информация за констатирана значителна негативна промяна в епидемичната ситуация в дадена държава от зелена или оранжева зона, на пристигащите от нея в Република България лица могат да бъдат прилагани специфични противоепидемични мерки", разпорежда министър Кацаров, с което се позволява въвеждането на допълнителни мерки, извън вече приетите.

По този начин статутът на Русия, Кипър и Испания все още не се променя, т.е. те все още не попадат в червената зона, пристигащите от която не се допускат в страната. При липсващ документ за PCR тест, пристигащите у нас вероятно ще подлежат на 10-дневна карантина.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати