Новини Събития

Великобритания премахва ограниченията срещу Covid-19

   
Великобритания премахва ограниченията срещу Covid-19

Британският премиер Борис Джонсън очерта намеренията за прекратяване след две седмици на социалните и икономическите ограничения в Англия. Това ще бъде тест дали бързата ваксинация дава достатъчна защита от силно заразния вариант Делта, предаде Ройтерс.

Джонсън потвърди на пресконференция, че правителството си поставя за цел да отмени мерките на 19 юли, а окончателно решение ще бъде взето следващата седмица. По думите му с тази стъпка ще бъдат премахнати официалните ограничения за социалните контакти, указанието да се работи от вкъщи и задължителното носене на маски.

След като наложи в битката си с новия коронавирус най-строгите в британската мирновременна история ограничения върху поведението на хората, Джонсън залага на това, че ваксинацията, която намали постъпванията на заразени в болниците, може да предотврати претоварване на здравната система от нова вълна на инфекции.

Според намеренията на властите нощните заведения ще могат отново да отворят врати и няма да има никакви ограничения за капацитета, с който ще работят обектите от сектора на ресторантьорството и хотелиерството. Правилата за социална дистанция ще бъдат отменени.

„Трябва да бъдем честни със себе си, че ако не можем да отворим нашето общество в следващите няколко седмици, когато ще бъдем подпомогнати от идването на лятото и ученическите ваканции, то тогава трябва да се запитаме кога изобщо ще можем да се върнем към нормалността?“, заяви Джонсън.
„Ще се разделим със законовите ограничения и ще позволим на хората да вземат свое собствено информирано решение как да се справят с вируса“, каза той. Британският премиер определя здравната политика в Англия, но не и в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Великобритания е на седмо място в света по брой на жертви от Covid-19, а Джонсън беше обвиняван, че твърде много е закъснял при налагането и на трите затваряния на Англия.

Процентът на ваксинираните в Обединеното кралство обаче е много висок. Към понеделник 86 на сто от пълнолетното население е с поставена първа доза, а 64 процента са с поставени две дози, показват правителствените данни.

Джонсън добави, че ще бъде скъсено времето между първата и втората доза за хората под 40 години от 12 на осем седмици, както е при хората над 40 години. Данните от общественото здравеопазване на Англия показват, че ваксините са доста ефективни при предотвратяването на тежко разболяване или постъпване в болница вследствие на варианта Делта.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати