Събития

България е домакин на шестата среща на върха на инициативата Три морета

   
България е домакин на шестата среща на върха на инициативата Три морета
  CEEP

Шестата среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета" ще се състои днес и утре в София. Проявата е съпътствана от бизнес форум, в който ще участват над 400 представители на българския и чуждестранния бизнес.

През тази година България е домакин на инициативата, която обединява 12 страни-членки на ЕС от региона между Адриатическо, Балтийско и Черно море - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия.

Основна цел на "Три морета" е да насърчава регионалното сътрудничеството за транспортна, дигитална и енергийна свързаност и постигането на устойчив икономически растеж, който да води към ускорено социално и икономическо сближаване в Европа.

Партньори на инициативата са САЩ, Германия и Европейската комисия.

Основополагащите принципи на "Три морета" водят началото си от 2015 г. Днес инициативата се състои от ежегодна среща на върха на ниво президенти, бизнес форум и международен инвестиционен фонд в подкрепа на реализирането на приоритетните проекти в региона.

Инвестициите са насочени в транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура по оста север-юг и компенсиране на разликите в развитието на отделните региони на ЕС.

Инвестиционният фонд е създаден през 2019 г.Целевият му размер е 5 милиарда евро, като очакванията са, че ще генерира инвестиции на обща стойност до 100 милиарда евро.

Инвестиционен съветник на фонда е Amber Infrastructure Group - международен фонд от независими специалисти за управление на инвестициите. Българската банка за развитие е акционер клас "А" във фонда с парична вноска от 20 млн. евро.

През октомври 2020 г. в Талин президентът Румен Радев прие от естонската си колега Керсти Калюлайд домакинството на България на "Три морета".

България предлага към инициативата да се присъедини и Гърция, както и да бъдат включени Западните Балкани.

Интерес за инвестиционно партньорство към "Три морета" е заявен и от държави, извън нейния географски обхват. Сред тях са Япония, Южна Корея, Великобритания и Катар.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати