Новини

ЕС предлага на Русия взаимно признаване на сертификатите за ваксинация

   
ЕС предлага на Русия взаимно признаване на сертификатите за ваксинация
  Pixabay

Европейският съюз е предложил на руското здравно министерство да се обсъди възможността за взаимно признаване на COVID сертификатите, включващи и данни за ваксинацията. Това заяви днес на пресконференция посланикът на ЕС в Русия Маркус Едерер, предаде ТАСС.

"Необходимо е (. . .) да намерим решение за нашите COVID сертификати. Знаете, че в ЕС има дигитален сертификат, с който гражданите могат свободно да пътуват в рамките на общността, също и закон, предвиждащ възможност тези сертификати да се приравняват към други подобни. В този дух изпратихме до Министерството на здравеопазването в Русия предложение да обсъдим дали Русия проявява интерес към подобен процес", каза европейският дипломат.

"Процедурата за сертификация на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" в ЕС е изцяло техническа и не бива да бъде политизирана", отбеляза Едерер.

"Това е поверителна процедура. Тя е в ход и се нарича текущ преглед, на който е подложена сега "Спутник V". Убеден съм, че тя ще приключи рационално и безпристрастно", каза той.

Посланикът обясни, че европейският дигитален сертификат включва данни за ваксинация, за преболедуване и оздравяване, също и за PCR тестове.

"Би било много полезно, ако бяха еквивалентни нашите сертификати и тези на Русия. Доколкото разбирам, такъв сертификат имат страните от Евразийския икономически съюз (ЕАИС), затова предложихме съответните дискусии на (руското) здравно ведомство. Ако те бъдат успешни, това може да улесни донякъде пътуванията на хора от Русия", допълни дипломатът.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати