Заведения Новини

Столичният ресторант Cinecitta взе звезди Gambero

   
Столичният ресторант Cinecitta взе звезди Gambero

Cinecitta е първият ресторант на Балканите, получил високата препоръка от 2 гамбери от световния кулинарен алманах. Български ресторант за първи път застана във фокуса на престижен световен кулинарен гид - Gambero Rosso. Cinecitta Osteria Italiana е първият ресторант на Балканите, който попада с много висока оценка в световния кулинарен алманах.

Дебютът на български ресторант в Gambero Rosso е впечатляващ, Чиничита е препоръчана с 2 от 3 възможни гамбери (gambera на италиански означава скарида и е еквивалента на звездата в Мишленската кулинарна препоръка), отлична оценка според високите критерии на гида, с която се препоръчват ресторанти с отличително високо качество, пише Столица.бг.

Създаден през 80-те години на ХХ в, Gambero Rosso е един от най-популярните и престижни кулинарни гидове в света, чийто фокус е италианската креативна кухня и ресторанти извън Италия. По подобие на Мишлен, Gambero Rosso базира своите препоръки на анонимни посещения на кулинарни специалисти, които правят независима оценка на храната, обслужването и винената листа на италиански ресторанти по света.

До този момент българските ресторант седяха встрани от пътя на кулинарните гидове като Gambero Rosso и Michelin и никога не са били обект на препоръка от тях. Влизането на Чинечита в GR най-после е вероятен сигнал за интерес изобщо към региона като кулинарна дестинация.

Световният алманах Gambero Rosso е един от най-големите кулинарни авторитети в света, с фокус върху италианската кухня и вино. Стартира дейността си по любопитен начин през 80-те години, когато в Италия се появява опасната тенденция местното вино да бъде смесвано с метил, което води до драматично намаляване на качеството му и опасност от натравяния.

За да се противопостави на опасната тенденция, Стефано Бонди, основател на Gambero Rosso (името идва от популярната история на Пинокио, в която лисицата и котаракът посещават таверна Гамбера роса), прави притурка на вестник, в която се публикават предупреждения за вина с опасни добавки. Впоследствие вестникарското приложение набира популярност и еволюира в списание, сайт и апликации, които първо дават оценка на италианско вино, а по-късно се разраства до кулинарен гид за италиански ресторанти в и извън Италия.

Получаването на кулинарна препоръка от Gambero Rosso изисква покриването на високи критерии, трудна задача в контекста на факта, че италианската кухня е най-разпространената местна кулинарна традиция по света. На италиански Gambero Rosso означава "червената скарида" и дава оценка на даден ресторант чрез скала от 1 до 3 гамбери (сакриди). Основните показатели за оценка на гида са храна, сервиз и винена листа.

Изборът на Чинечита не идва неочаквано, от години италианският ресторант поддържа в София високи критерии на италианската кулинарна традиция не без участието и на италиански маестро - Доменико Фабиано, домакин (Padrone di Cassa) и сомелиер на остериата. Шефове в ресторанта са Денислав Дончев и Иван Илиев, чието кулинарно израстване се случва именно в Чинечита.

Отличителна за Cinecitta Osteria Italiana е селекцията им от вина, които Доменико Фабиано прави сам като избира лично от италиански изби не-комерсиални вина, които са отлично съотношение между цена и качество и не присъстват във винените листи на други ресторанти в района.

/ stolica.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати