Новини Събития

Сливенската крепост Туида с приз за най-добър еко-музей в света

   
Сливенската крепост Туида с приз за най-добър еко-музей в света

Античната  и средновековна крепост „Туида“  е обявена за най-добрия еко-музей в света от Международното дружество по еко-туризъм (TIES), съобщата БГНЕС. Това стана ясно, след като културно-историческата ни забележителност, разположена край град Сливен, отнесе две първи награди в конкурса за еко-туризъм на международната организация. Преди дни сливенската крепост победи в голяма конкуренция в категориите „Най-добър еко-музей“ и „Най-устойчива програма“. В надпреварата са участвали около хиляда обекта от близо 100 държави. Наградата ще бъде връчена на  28 юли 2021 г. в град Токат – Турция по време на Международна конференция за еко и устойчив туризъм.

Крепостта „Туида“ е служила за отбрана на Византийската империя, а по-късно и на Средновековната българската държава. Тук са открити и следи от присъствието на траките. И една любопитна подробност - при разкопки археолози попадат на  над 14 вида кости на птици, които отдавна са изчезнал вид за България.

В периода 2007-2013 крепостта беше реставрирана с евросредства и оттогава се превърна в една от най-популярните туристически дестинации в района. В обекта, заедно с екскурзоводите, работи и екип от аниматори, които успяват чрез похватите на „живата история“ да потопят гостите в  миналото.

Посетителите имат възможност да се запознаят с начина на живот, занаятите, бойните умения на нашите предци. А желаещите могат да се пробват да стрелят с рефлексен лък, подобно на прабългарите. Сред атракциите са още обличане на средновековен костюм, занаятчийски ателиета за изработка на типични старинни предмети, както и демонстрации с хищната птица Драко, с която креативният екип на музея представя един от древните занаяти на прабългарите  - соколарството.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати