Турагенции

Българският паспорт дава достъп до 128 държави по света

   
Българският паспорт дава достъп до 128 държави по света

Българският паспорт дава достъп до 128 държави по света, което поставя страната ни на девето място в света заедно с Кипър, Хърватия и Румъния, показва класацията Global Passport Index.

Българският паспорт дава достъп до 90 държави без виза, до 38, в които виза се издава на място, и до 70 с предварително издадена виза, с което притежателите му получават безпроблемен достъп до почти две трети от света.

Друга класация, изготвена по-рано тази година, отрежда 16-о място за България.

Българите могат да пътуват без визи до целия Европейски съюз (ЕС) и държавите от Европейското икономическо пространство, значителна част от Латинска Америка, вкл. Бразилия и Мексико, Мароко и Тунис в Африка, Турция, Грузия, Армения и други страни.

Предварително издадена виза за притежатели на български паспорти се искат от САЩ, Австралия, Китай, Русия, Индия, значителна част от държавите от Африка и други.

Виза на място се издава в Тайланд, Боливия, Куба, Египет, Йордания, Ямайка, държавите от Източна Африка и други.

Най-влиятелният паспорт в света е този на Нова Зеландия, който дава достъп до 137 държави.

На второ място са класирани паспортите на Германия, Испания и Австралия, на трето – Австрия, Италия, Ирландия, Швейцария, на четвърто – Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Португалия, Финландия, Люксембург, Япония, Южна Корея, САЩ и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Петата позиция е за Малта, Франция, Чехия, Гърция, Норвегия, Полша, Унгария.

Най-затворената страна в света е Афганистан – афганистанският паспорт дава свободен достъп до само 3 държави – Доминика, Хаити, Сейнт Винсент и Гренадини, а 168 изискват предварително издадена виза. Малко са и страните, които позволяват издаване на виза на място за притежателите на афганистански паспорт.

Силно ограничен достъп до света имат и притежателите на паспорти от Ирак, Сирия, Сомалия, Пакистан, Йемен, Иран.

В доклада се констатира, че заради пандемията 2020 г. е годината на изгубената мобилност. Картината обаче не се променя съществено през 2021 г., тъй като правителствата продължават да прилагат протоколи за безопасност и сигурност и отварянето е бавно. Отделно е страхът на хората от нова вълна, което също спира пътуванията.

Европа остава на върха на класацията с най-мощните световни паспорти, въпреки че има интересна промяна в класирането. В края на 2019 г. Германия дори не се появи в топ 10, но сега е сред топ държавите. В топ 10 за първи път попадат и Италия и Дания, а Обединеното кралство пада на 20-о място заради излизането от ЕС и появата на новия щам на коронавируса.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати