Новини

Каталуния връща полицейския час заради Делта варианта на коронавируса

   
Каталуния връща полицейския час заради Делта варианта на коронавируса

Испанската автономна област Каталуния отново налага ограничителни мерки, за да противодейства на силното разпространение на варианта Делта на коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Регионалните власти очакват съдът да одобри искането им за възобновяване на нощния полицейски час. Те полагат усилия да затегнат ограниченията и да убедят хората да не се събират, където има разпространение на вируса.

Заповедта за полицейския час се предвижда да засегне градовете с население над 5000 души, в които заболеваемостта е над 400 случая на 100 000 жители за период от 14 дни.

Каталунските власти се опитват да се справят с вълна от заразявания с варианта Делта, който се разпространява особено много сред неваксинираните млади хора, отбелязва АП.

Каталуния е сред най-тежко засегнатите райони в Европа, с над 1000 случая на 100 000 жители за период от 14 дни - двойно повече от средното ниво за Испания.

В областта се предприемат редица мерки за борба с новата епидемична вълна. Мобилни ваксинационни пунктове насочват усилията си към райони с по-ниско ниво на ваксинация. Властите ще започнат да предлагат безплатни антигенни тестове на родителите на деца между 10 и 16 години, които ходят на летни лагери. А курортният град Сиджес изпробва дронове за наблюдение на заетостта на плажовете.

Испания обаче разчита най-вече на ваксинирането на младежите. Напоследък бяха отворени ваксинационни пунктове за хора над 16 години.

В началото на май правителството отмени действалия в продължение на шест месеца нощен полицейски час, като се надяваше да даде глътка въздух на бизнеса и да изпрати послание към чужбина, че страната отново е отворена за летния туристически сезон. Тогава новите заразявания бяха намалели под 200 на 100 000 души за 14 дни. Два месеца по-късно те вече са над 450 и се увеличават, отбелязва АП.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати