Анализи

В ЕС се очаква рязко нарастване на заразените с COVID-19

   
В ЕС се очаква рязко нарастване на заразените с COVID-19
  nova.bg

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) прогнозира рязко нарастване на новозаразените с коронавируса в Европа заради разпространението на варианта Делта, информира ДПА.

Въз основа на прогнозите за страните от Европейското икономическо пространство (ЕИП), базираният в Стокхолм център очаква броят на заразените в региона да нарасне до 622,9 новозаразени на 100 000 жители през първата пълна седмица на август.

ЕИП включва 27-те страни от ЕС плюс Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Заболеваемостта през последните седем дни е била 89,6 на 100 000 души, след увеличаване през последните две седмици според последния седмичен доклад на ECDC за коронавируса.

Според доклада до края на тази седмица се очаква увеличение в цялото ЕИП до 144,6 новозаразени на 100 000 жители. След това заразяването ще се изкачи стръмно нагоре с прогнозни стойности 262,2 и 420,4, както и 622,9 през следващите седмици.

Изчисленията прогнозират стабилно ниско ниво на заболеваемост от 12,6 до 15,4 за Германия.

"Очаква се настоящото продължаващо влошаване на епидемиологичната ситуация в много страни да продължи, предвид бързото нарастване на варианта Делта", се казва в доклада.

Най-големите нараствания на заразяването са регистрирани сред по-младите възрастови групи. Броят на приетите в болница и починалите, свързани с COVID-19, напоследък остана стабилен като цяло.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати