Новини Събития

Директно от Париж! Айфеловата кула вече посреща туристи

   
Директно от Париж! Айфеловата кула вече посреща туристи
Снимки: Мирослав Иванов, Париж

Айфеловата кула вече посреща туристи след близо девет месеца затваряне. Първите посетители, които бяха с маски, се качиха на асансьорите видимо развълнувани. Германският турист Ерик Гопел предложи брак на своята приятелка Катя на горното ниво на кулата. Двамата бяха сред първите посетители на монумента след отварянето му.

Поради съществуващите опасения за нова вълна на коронавируса,

посетителите трябва задължително да носят маски,

а всеки асансьор ще превозва по-малък брой хора. Кулата беше затворена през октомври миналата година. Това бе най-дългото затваряне на монумента от Втората световна война насам. Тя не отвори и с останалите туристическите обекти в Париж преди месец, заради ремонтни дейности.

От сряда, 21 юли 2021 г. всички посетители на Айфеловата кула

на възраст над 18 години ще трябва да показват пропуск, доказващ, че са изцяло ваксинирани, че имат отрицателен тест за коронавирус или наскоро са преболедували COVID-19. Маските са задължителни, а дневният брой на посетителите ще бъде сведен до 50% от нормата отпреди пандемията, която беше 25 000 души.

Патрик Бранко Руво, директор на компанията оператор заяви, че Айфеловата кула символизира Париж и Франция. „Когато отвори, това е важно за икономиката и за туризма. Всички компании, работещи в туристическия бранш, са много щастливи да видят отворена тази забележителност. Това е символичен знак за възстановяването на Франция“, отбеляза той.

Айфеловата кула е привличала по 7 милиона посетители годишно преди пандемията. Туристи, основно от Европа и САЩ, се връщат отново в Париж, което дава надежда за редица бизнеси.

Репортер на TravelNews установи на място,

че сега е моментът да се посети френската столица, защото ги няма тълпите от туристи. Липсват големите групи от руски, китайски и японски туристи. Пред всички забележителности можеш да се снимаш без някой да ти се пречка. В музеите се влиза бързо без опашки и без предварителни резервации, и закупуване на билети.

В Лувъра се влиза бързо, както никога досега

В Лувъра се чака само около 10 минути за проверка, вътре е спокойно и не е блъсканица. В центъра за модерно изкуство „Жорж Помпиду“ няма никакви опашки. Влизането във Версайския дворец става за 5 минути. По ресторантите в Париж се чува основно френска реч. Хотелите са празни и предлагат добри намаления. По магазините в момента текат сезонните промоции, които достигат до 70%.

До френската столица може да летите с директните полети на "България Еър", която оперира до летището "Шарл дьо Гол". За резервации влезте на air.bg

Мирослав Иванов, Париж



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати