Новини Събития

Флоренция въвежда такса за задължителна консумация

   
Флоренция въвежда такса за задължителна консумация

Докато туристите се връщат обратно в Италия, един от градовете, пострадал най-много от свръх туризма, отвръща на удара.

В опит да избегнат пренаселеността по време на пандемията, властите във Флоренция обявиха, че ще забранят разходките вечер в най-популярните райони за нощен живот в града, освен ако туристите не се хранят или не изпият по питие там. А в допълнение към това, един от най-важните гласове в града поиска данък върху щандовете за улични храни.

Кметът на Флоренция Дарио Нардела подписа наредба, забраняваща на хората да се разхождат из популярните райони в четвъртък, петък и събота вечер до допълнително известие. Достъпът до шест зони от историческия център на града - включително популярната зона за нощен живот Санто Спирито - не е разрешен от 21:00. до 6 сутринта, освен ако хората не използват баровете или ресторантите там.

Други зони, които са включени в забраната, са централните зони Piazza Strozzi, Santa Croce и Piazza S.S. Annunziata. Всички са места, където хората обичат да се събират вечер на стъпалата на известните църкви и дворци.

Яденето или пиенето по стъпалата на базиликата Санто Спирито също е забранено денонощно. Всеки, който наруши правилата, ще бъде глобен между 400 и 1000 евро. Правилата ще бъдат в сила до края на пандемията.

Местните жители обаче реагираха гневно на новината. Вероника Гречи, която е собственик на B&B във Флоренция, Джунглата на Велона, заяви, че решението "не е правилно". "Площадите са публични - ако хората се държат зле, трябва да ги накарате да си отидат, а не им казвате, че могат да получите достъп до тези места само с разписка от бар", казва тя. "Хубаво е да се каже, че не можете да донесете бира и да я хвърлите на земята, но ограничаването на достъпа - не, не е правилно."

Призивът за "данък върху сандвичите"

Но докато градските власти обявяват война на нощния живот, директорът на галериите Уфици - дом на една от най-известните колекции от ренесансовото изкуство в света - също е обявил война на туристите, изисквайки "данък сандвич" за уличните сергии за храна, които предлагат на посетителите евтини ястия, които в крайна сметка замърсяват центъра на града.

"Забраните за ядене и глобите за отпадъци се оказаха неадекватни за справяне с проблема", казва Шмид пред CNN. Откритият двор около Уфици е ограден с вградени пейки от силно абсорбиращ камък "pietra serena", така че проблемът не е само в отпадъците, казва той - храната и напитките съсипват камъка, който е бил там от периода на Ренесанса.

"Дори и сега пейките и стъпалата на Уфици и Loggia dei Lanzi [която гледа към главния площад] са пълни с хора, които ядат и пият. Резултатът е масло и сос върху камъка, парченца хартия, остатъци от храна и петна от безалкохолни напитки навсякъде. Камъкът поглъща всичко и се поврежда с времето, така че за да го защитим, трябва непрекъснато да го почистваме. Налагането на собствениците на щандове да поемат отговорност чрез малък принос може да бъде конкретен начин за справяне с проблема", обяснява той.

"Уличните продавачи на храна се различават от ресторантьорите", казва Шмит, тъй като последните имат помещения, където клиентите могат да се хранят, които след това почистват. Докато уличната храна "разбира се, е легитимен бизнес, но те взимат парите за продажбата на продукта, но по същество избягват последиците - покривка, масло, кетчуп, сос, който капе на земята или камъка - така че трябва да балансираме ситуацията. "

"Абсурдна" идея

Предложението му е посрещнато с радост от някои местни жители. "Ситуацията е ужасна и трябва да се управлява", казва Гречи, който би иска яденето и пиенето в района да бъде забранено, или поне да се промени градоустройството, за да забрани клъстерите на улични сергии.

Но тези в бизнеса реагираха с ярост.

Паоло Гори, президент на сектора на бизнеса и услугите на Confartigianato Imprese Firenze, търговско сдружение за малък и среден бизнес, което има 8000 членове в района, нарече забраната  "абсурдна".

"Не е моментът да мислим за нови данъци след 18 месеца пандемия", казва той пред CNN, като добавя, че около една трета от членовете му или са се отказали от пандемията, или са близо до прекратяване на дейността си. "Хотелският сектор е една от най-засегнатите индустрии - сега те просто започват да виждат светлина в края на тунела и ето идеята за данък върху сандвичите."

Нещо повече, той казва той: "Флоренция има култура, свързана с улична храна", имайки предвид лампредото, местния деликатес, приготвен от четвъртия стомах на крава, който обикновено се сервира в сандвич.
Свързано съдържание

Вместо това той казва, че градът трябва да атакува туристите, които създават бъркотия.

"Трябва да глобим хора, които не се държат добре, които замърсяват града", казва той. "Искаме туристи, но поведението трябва да бъде гражданско. Флоренция е наследство на всички, но туристите трябва да я уважават достатъчно, за да я оставят чиста."

Въпрос на качество

Алесандро Фрасика, собственик на луксозния сандвич бар Ino, се съгласява, че законът отива прекалено далеч, твърде скоро-

"Проблемът определено съществува, така че трябва да предприемем действия, които могат да подобрят туризмът, но не съм разбрал как ще се прилага данъкът и на кого", казва той пред CNN. "Въпросът не е само в сандвичите."

"Сладолед, пица - всичко е извън контрол сега, особено ако говорите за качеството на предлаганото. Да се ​​направи нещо качествено има цена - от самия продукт до персонала, хигиена и почистване на търговския пункт. Така че, когато нещо струва толкова малко, трябва да задаваме въпроси", обяснява той и добавя: "Нека не забравяме, че често хората носят собствена храна в раница и оставят отпадъците навсякъде."



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати