Транспорт

Хиляди не са допуснати до фериботи в Гърция заради липса на документи

   
Хиляди не са допуснати до фериботи в Гърция заради липса на документи

На около 2500 души не е било позволено да се качат на фериботи в Гърция в последните 3 дни на миналата седмица, след като влязоха в сила от 13 юли на нови ограничения за тези пътувания, пише dnevnik.bg. Причината е, че не са разполагали с нужните за това документи, това съобщи в понеделник Янис Плакиотакис, министър на корабоплаването в Гърция.

Според него има ефект и от това, че процедурата е поета от бреговата охрана, която е по-стриктна, разказва в."Катимерини".

Целта е да не се допусне пренасяне - предимно от чуждестранни туристи - на коронавируса на популярните в летния сезон острови. В неделя на Миконос бе въведен 5-часов вечерен час и напълно е забранено през денонощието да се пуска музика в барове, кафенета и ресторанти.

От министерството за гражданска защита предупредиха, че правителството е "на една крачка" от обявяването на ограничения за Санторини, Парос и Йос, както и в Ретимно и Ираклио на остров Крит.

Преди качване на ферибот към островите пътуващите трябва да покажат сертификат за ваксиниране, документ, че неотдавна са преболедували (издаден 30 дни след положителния тест за коронавирус, но валиден не повече от 180 дни след този тест), отрицателен резултат от направен през последните 72 часа PCR тест или отрицателен бърз тест за антитела от последните 48 часа.

Преди това обаче трябва да знаят, че 24 преди плаването трябва да се попълни т.нар. здравен формуляр. За децата под 12 години такъв не се изисква, но за тези между 12 и 17 години е нужен отрицателен резултат от автотест, направен през последните 24 часа. Ако се пътува със смяна на фериботи, формулярът се попълва всеки път за всяко плаване с въвеждане на съответните подробности.

Завръщащите се от островите на континентална Гърция, както и пътуващите между островите, следват същите правила преди да се качат на борда.

/dnevnik.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати