Хотели

Алианц се отказа от балнеохотел до банята в Банкя

   
Алианц се отказа от балнеохотел до банята в Банкя

"Спасителят" на банята в Банкя - универсален пенсионен фонд “Алианц България”, се отказва от полученото право на строеж за 35 години, през които трябваше да изгради и експлоатира балнеоложки хотел с летен театър, външен басейн и подземен паркинг, съобщава Mediapool.bg.

Дружеството се налага да се оттегли от инвестицията заради законови промени, поради което хотелът най-вероятно ще се строи от "Блокс груп". За полученото правото на строеж "Алианц" вложи 8 115 001 лв. без ДДС, които отидоха за възстановяване на банята в Банкя. По договор след 35 години експлоатация от пенсионния фонд балнеохотелът трябваше да стане собственост на общината.

Сега пенсионният фонд смята да си възстанови сумата, като преотстъпи правото на строеж на нов инвеститор - "Блокс груп" АД чрез препродажба.  Това става ясно от точка в дневния ред на заседанието в четвъртък на Столичния общински съвет, който трябва да одобри рокадата, показа проверка на Mediapool.

Защо пенсионното дружество преотстъпва строежа?

Причината за оттеглянето на фонда на "Алианц" от инвестицията са гласувани промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Визира се чл. 180в от КСО, който е в сила от 18 ноември 2018 г. Той въвежда изискване за постигане на минимална доходност от инвестиционните имоти. Според текста, когато доходността от имота е по-ниска от 50% от доходността при управлението на фонда за съответния период, пенсионноосигурителното дружество е длъжно в срок до 24 месеца от установяване на това обстоятелство да продаде инвестиционния имот на цена не по-ниска от пазарната.

Ако се стигне до такава хипотеза в случая с хотела в Банкя обаче, публично-частното партньорство със Столична община не допуска продажба.
Предварителните  изчисления  на пенсионното дружество показали, че реализирането на правото на строеж към настоящия момент би довело до по-ниска доходност и съответно съществува съществен риск инвестицията да попадне в хипотезата в  ущърб  на  интересите  на  осигурените  лица.

Предисторията

Голямата баня в Банкя е паметник на културата и пустееше и се рушеше над 17 г. През 2009 г. собствеността на банята е прехвърлена безвъзмездно от здравното министерство на общината. Столичната управа прави два опита да я отдаде на концесия с право на изграждане на хотел до нея, съответно през 2013 и 2015 г., но и двата не дават резултат. Затова местната власт се отказва от тази възможност и през април 2017 г. разделя двете процедури. Прави търг за отстъпено право на строеж на хотел, а заплатената сума от пенсионно дружество “Алианц България” бе инвестирана в реставрация, обновяване и изграждане на съвременен спа център в банята.
В края на 2017 г. “Консорциум Банкя 2020” спечели конкурса на Столична община за проектиране, реставрация, консервация и социализация на Голямата балнеолечебница на стойност 7 939 млн. лв. с ДДС. Именно тези средства бяха осигурени, след като общината продаде на „Алианц” право на строеж на хотел в близост до банята.

В автентичен вид бяха реставрирани двете царски бани и оригиналните басейни. Наред с това обаче ще има и съвременен спа център със сауни, парни бани, джакузита и т.н. На практика голямата баня в Банкя ще се превърне в най-големия балнеоложки спа център в България с 5200 кв.м разгъната застроена площ. Хотелът, чийто строеж буксува, след изтичане на 35-годишния срок трябва да бъде предаден във владение на общината. По проект той трябва да е между 7000 – 8000 квадрата, съгласно максималните параметри на устройствения план.

Cтpoeжът нa Гoлямaтa бaня зaпoчвa нa 7 мapт 1907 г. и зaвъpшвa нa 20 мaй 1910 г. Oткpитa e нa 24 мaй 1911 г. Пocтpoeнa e пo плaнoвe нa архитект Карл Xoxeдep oт Mюнxeн с подкрепата на пpeдпpиeмaчитe бpaтя Caвoви oт Coфия и Hикoлa Paнгeлoв oт Бaнкя. Банята е една от трите сгради на  Проф. Хохедер, построени извън Германия (другите две са в Болцано, Италия, и Трансилвания, Румъния). В изграждането на банята в Банкя са били вложени близо 1 милион златни лева.

Кой ще поеме балнеохотела?

В доклада на СОС се посочва, че кандидатът да поеме строежа на балнеохотела “Блокс  груп”  е  акционерно  дружество, част  от  група,  предоставяща  цялостно    и иновативно решение в области на рехабилитацията, дългосрочните и палиативни грижи и грижи за възрастни хора. Групата оперира под марката  „Blocks”  и  още  няколко  бранда,  включително “Блокс Реабилитация”,  “Блокс  Грижи за възрастни”,  “Блокс  Грижа  за паметта”,  “Блокс  Хоспис”, “Блокс    Домашни  Грижи”  и  Център  за медицинска  рехабилитация  „Filoktitis”,  предлагайки  широк спектър  от  услуги  в  областта  на предоставянето  на  грижи. 
Търговският регистър показва, че дружеството се управлява от Илиан Григоров, Благой Палев и Рачо Рибаров.

В детайли, бъдещият балнеохотел ще е на  осем  нива:  два  подземни технически етажа, полуподземен  етаж,  преодоляващ  разликата  в  нивата  на  вътрешния  двор  и главния  вход  откъм  улица,  четири  надземни  и  един  терасовиден  етаж  с  обща  максимална разгъната  застроена  площ  (надземно)  5  957 кв.м.

/mediapool.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати