Новини Събития

Агенцията за инвестиции избра организатори на събития за над 1.4 млн. лв. по спорна поръчка

   
Агенцията за инвестиции избра организатори на събития за над 1.4 млн. лв. по спорна поръчка
Десислава Трифонова (на горната снимка), Стамен Янев и Розалина Красъл

„Новото“ старо ръководство на Българската агенция за инвестиции (БАИ) в лицето на Стамен Янев официално избра изпълнители по обществената поръчка за „Организиране и провеждане на международни промоционални мероприятия в САЩ, Европа, Азия за „Утвърждаване на България като успешна инвестиционна дестинация” с две обособени позиции: Обособена позиция № 1: „Организиране и провеждане на международни форуми в САЩ, Европа, Азия (6 броя) и Организиране и провеждане на инвестиционни събития (роудшоу) в САЩ, Европа, Азия (4 броя)”; Обособена позиция № 2: „Организиране на участието и представяне на България в световни инвестиционни събития в чужбина (инвестиционни форуми, 10 броя)”. Финансирането е европейско по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособвност 2014-2020”.

В регистъра на обществените поръчки е качен одобреният доклад

за определяне на изпълнителите по двете позиции, установи справка на TravelNews. По позиция 2 „Организиране на участието и представяне на България в световни инвестиционни събития в чужбина (инвестиционни форуми, 10 броя)” е избран туроператорът “Меркурий-97” ЕООД, който в рамките на 8 месеца печели втора обществена поръчка в Българската агенция за инвестиции. Интересен момент е, че компанията подава оферта само за позиция 2 и точно нея печели с най-ниска цена от 689 999 лв. без ДДС. Според сигнал до медиите, „Меркурий – 97“ ЕООД няма достатъчно назначени служители към датата на кандидатстване и не е ясно какви обстоятелства е декларирала в документацията си в това отношение и дали са верни. Останалите играчи са пиар агенцията “АПРА” ООД, туроператорът “Аргус травел интернешънъл” ЕООД и отстраненият участник “Е-турс” ООД.

По позиция 1 играят последните три компании и още две – “Балистик сел” ЕООД и консорциумът ДЗЗД ММА, който печели с най-ниска цена от 693 641.66 лв. без ДДС. В консорциума влизат фирмите „Лидерпроект“ ЕООД и "Био Агро дей" ЕООД, показва справка в регистъра.

От туристическия бранш очакваха, че процедурата ще бъде спряна

от служебния министър на икономиката Кирил Петков и обявена наново заради нарушения и деклариране на неверни обстоятелства. Сигнали са подадени до медиите и прокуратурата. Браншът възнамерява да информира за процедурата Европейската комисия и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ (OLAF).

През февруари 2021 г. туроператорът “Меркурий-97” ЕООД беше единствен кандидат и печеливш по обществената поръчка на Агенцията за инвестиции за „Организиране и провеждане на уебинари, предназначени за нуждите на настоящи и потенциални инвеститори, български малки и средни предприятия и местните и регионални власти“ на Агенцията за инвестиции. Печели с цена от 89 199.99 лв. без ДДС, което е близо до прогнозната стойност от 100 000 лв. без ДДС.

За изпълнителен директор на БАИ се завърна Стамен Янев

след огромен скандал, при който изгони с обиди бившата директорка Десислава Трифонова. И двамата участваха в управлението на правителството на Бойко Борисов 3, като Янев беше зам.-министър на икономиката. Медиите обвързваха икономическото министерство и структурите му с влиянието на Делян Пеевски. Именно по това време Десислава Трифонова подписва договор с „Меркурий-97“. Сега Стамен Янев продължава нейното дело с втора поръчка за същия туроператор. Собственик на „Меркурий – 97“ ЕООД е Розалина Николова-Крайсъл.

От TravelNews изпратихме запитване до служебния министър на икономиката Кирил Петков как си обяснява, че по позиция 2 печели за фирма "Меркурий-97" ЕООД, която вече има друга обществена поръчка в БАИ за последните 8 месеца? Проверена ли е фирмата колко служители има в момента на работа и дали е декларирала верни данни в документацията си?

Стамен Янев и Розалина Николова-Крайсъл не бяха открити за коментар. От TravelNews даваме право да представят позициите си.

“Меркурий-97” ЕООД е един от големите играчи в обществените поръчки

за организиране на събития и за продажбата на самолетни билети за държавната администрация през последните 10 години. На сайта си дори са посочени повечето институции, с които са работили. Сред тях са Народното събрание, Прокуратурата на Република България, Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция по рибарство, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенцията по заетостта, Столична община и др.

Крайсъл се представя в туристическия бранш

като представител за България на Американската асоциация на туристическите агенции (ASTA). Тя е още в Управителния съвет на Българското конгресно бюро (БКБ). Член е и на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Изпълнителният директор на БКБ Теодора Жилкова наскоро обяви пред TravelNews, че Розалина Крайсъл е с добро име в бранша и не вярва да има нещо нередно в спечелването на обществените поръчки от “Меркурий-97” ЕООД. “Всички процедури се провеждат по ясни правила и са прозрачни. За нас в момента е важно да има събития и да работим, защото пандемията се отрази тежко на сектора”, коментира тя. Жилкова допълни, че следят всяка ситуация, защото е важно за тях да не бъде опетнявано доброто име Българското конгресно бюро.

Екип на TravelNews



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати