Новини Събития

Джеф Безос излетя към Космоса

   
Джеф Безос излетя към Космоса

Най-богатият човек в света – американецът Джеф Безос, излетя към Космоса с ракетата на неговата собствена компания Blue Origin, предадоха американските медии. Мисията бе успешна и 4-членният космически екипаж се завърна успешно. Капсулата се приземи обратно в Тексас след близо 11-минутен полет.

Това е първият път, в който на борда на ракетата New Shepard на Blue Origin има хора. С амбициозната си мисия Джеф Безос искаше да покаже на света, че има вяра на инженерите в своята компания, както и че космическият туризъм вече не е табу за гражданите.

В капсулата на Blue Origin бяха Джеф Безос, неговият брат Марк, 18-годишен студент, както и жена на 82 години. Капсулата с космическите пасажери се отдели от ракетата-носител на височина от 76 километра. Капсулата достигна височина от 106 километра, преди да се насочи отново към земята. Уоли Фънк е пионер в авиацията и на 82 години стана най-възрастният човек, който лети в Космоса. Тя е мечтала да лети в Космоса по-дълго, отколкото някой от останалите пътници е живял.

Капсулата, оборудвана с най-големите илюминатори на космически кораб, достигна линията на Карман - условната граница между земната атмосфера и космическото пространство. Ракетата New Shepard, построена от компанията Blue Origin на Безос, е проектирана да обслужва процъфтяващия пазар за космически туризъм. След като се завърнаха отново на земята, екипажът се поздрави с шампанско и много радостни викове. И четиримата космически туристи са здрави и усмихнати.

С космическите полети на Ричард Брансън и на Джеф Безос се поставя началото на космическия туризъм, но хубавото е, че се развиват също космическият транспорт, космическите технологии и навигацията, която е свързана с тези полети. Към тези двама милиардери, инвестиращи в космически полети и технологии, трябва да добавим и Илон Мъск. В тези космически полети се влагат много средства, но се инвестира много и в космическите технологии, като основно се развиват транспортните технологии. Това са космическите апарати, с които се излита до Космоса, каза в интервю за БТА проф. д-р инж. Георги Желев - директор на Института за космически изследвания и технологии /ИКИТ/ на БАН.

Той обясни, че се приема, че "при полетите над 80-90 километра, до 100-120 километра, започва космическото пространство". При своя полет Ричард Брансън е бил за около десетина минути в Космоса и той, както и придружаващите го пасажери, са почувствали безтегловността. Но най-интересното, според мен е, да се види дискът на Земята, което е най-красивото преживяване при тези космически полети, каза проф. Желев. "В полета на Джеф Безос се използва совалка, която излита като ракета, и се приземява като самолет", обясни директорът на ИКИТ-БАН. Той прогнозира, че този космически туризъм, колкото повече се развива в бъдеще, толкова по-евтин ще става, но "цената му няма да падне много".



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати