Анализи Новини

Защо България не е популярна сред руските туристи?

   
Защо България не е популярна сред руските туристи?

Въпреки възобновяването на полетите с България и увеличаването на броя им от 24 юли, дестинацията не е много популярна сред руските туристи поради високите цени на билетите, заяви изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР) Мая Ломидзе в интервю за Интерфакс, представено от агенция Фокус.

„Поради ограничения на обема на транспорта (включително липсата на чартърни полети), България се превърна в скъпа ваканционна дестинация и към нея няма голям интерес от страна на туристите. Цената на тур за двама до България в хотел с 1 звезда, включително полет, но без закуска и трансфер, започва от 86 хиляди рубли на седмица. Със закуски цените започват от 100 хиляди“, каза тя.

Както отбеляза Ломидзе, пътуването до България с прекачване ще струва малко по-малко, но времето за полета, ще се увеличи. Независимо от това, комфортният престой в България при сегашните условия все още ще струва не по-малко от 125 хиляди рубли. За същите пари можете да прекарате почивка в Турция с подобрени условия и директен чартърен полет.

„Настоящите цени, без бюджетен транспорт, не отразяват нуждите на организираните туристи, така че най-вероятно увеличението на полетите ще бъде от интерес за тези, които летят до България с цел бизнес, да посещават роднини или да ползват недвижимите си имоти там“, обясни експертът.

Според АТОР увеличението на трафика винаги е добро за дестинацията, но за България тази година се е случило твърде късно, тъй като летният сезон в страната приключва към средата на септември. Туроператорите разчитат на зимния сезон, когато руските туристи могат да резервират екскурзии с обиколки на градове, ски почивки или разглеждане на забележителности.

От 24 юли броят на полетите до България бяха увеличени с 22 на седмица. В резултат на това ще бъдат извършвани над 30 редовни полета до курортите и градовете на страната. Според изискванията на Министерството на здравеопазването на България от 8 юли всички руски туристи (включително ваксинираните) трябва да представят сертификат с отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди пристигането. Изключение правят децата под 12-годишна възраст. Ако руски гражданин пристигне в България без PCR тест, той ще бъде поставен под карантина за десет дни.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати