Новини Хотели

Бордът по туризъм иска спешна намеса от парламента за ваксинацията и плана за възстановяване

   
Бордът по туризъм иска спешна намеса от парламента за ваксинацията и плана за възстановяване

Националният борд по туризъм изпрати писмо до председателя на Народното събрание г-жа Ива Митева и до председателите на всички парламентарни групи, в което настояват за провеждане на работна среща, на която да бъдат обсъдени три належащи въпроси, а именно:
1.    Спешно създаване на механизъм за подготовка и включване на проекти в подкрепа на сектор Туризъм в Плана за Възстановяване и Устойчивост;
2.    Спешно въвеждане на стимули за насърчаване и на позитивна и ефективна ваксинационна кампания в България;

3.    Спешно решаване на въпроса на неравноправното третиране на браншови организации от ОКУП Профон и ОКУП Музикаутор чрез Изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПС).  

"Бихме искали да поставим въпроса за необходимостта от включването на туризма в националния план за възстановяване и устойчивост. Туристическият сектор трябва да намери своето много ясно, систематично, дефинирано и защитено с конкретни бюджетни разчети място", подчертава Красимир Гергов, председател на Националния борд по туризъм. Например съседна Гърция и Хърватия защитиха туристическия си сектор чрез бюджети в размер на над 2 милиарда евро, в съответните национални планове. Тези средства са насочени не изобщо за възстановяване на всеки или който и да е икономически отрасъл, а на най-засегнатите от ковид кризата. Няма никакво съмнение, че туризмът е сред най-засегнатите. Готови сме да предложим всички аргументи, за да осигурим на този бизнес и на икономическото развитие на България възможност наистина да се рестартира," обяснява Красимир Гергов.
Националният борд по туризъм продължава да настоява държавата да засили маркетинговата и рекламната кампания, и да въведе стимули за ваксинация под формата на ваучери, които да бъдат използвани в туризма. Например всеки ваксиниран българин да получава от държавата ваучер на стойност 50 лв., който да бъде използван за почивка в България или за посещение на ресторант. По този начин ще бъде подпомогнат пряко туристическият сектор.
Към писмото се присъединява още Българската туристическа камара. Националният борд по туризъм представлява обединения интерес на крупните инвеститори в областта на туристическата индустрия и свързаните с нея отрасли в икономиката. Това е най-голямата работодателска организация в сектор Туризъм и е член на АИКБ, БТПП, БСК, КРИБ и "Произведено в България - съюз на малкия и среден бизнес", както и на UNWTO, Световната туристическа организация към ООН. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати