Новини Транспорт

Държавата реже от подпомагане компаниите за авиотехническо и наземно обслужване

  25.07.2021 11:26  
Държавата реже от подпомагане компаниите за авиотехническо и наземно обслужване
Снимка: Ивайло Старчев

Процедурата по отпускане на държавна помощ за авиокомпаниите тръгва, но няма да стане бързо както се иска на повечето собственици и управители на български авиокомпании. “Авиосекторът трябва да продължи да бъде приоритетен за правителството, тъй като е важен за икономиката на страната”, заяви за TravelNews Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) след поредната среща в Министерството на транспорта. На нея са присъствали служебният министър на транспорта Георги Тодоров, зам.- министъра Христина Велинова, главния секретар Карасимира Стоянова, главният изпълнителен директор на ГД „ГВА“ Христо Щерионов и представители на двете асоциации АБАИ и Асоциацията на българската авиация.

От АБАИ настояват помощите да не бъдат само за авиокомпаниите, а и за останалите засегнати в авиосектора компании за техническо, наземно обслужване, обучения на кадри и други. Според министерството те не могат да бъдат подпомогнати, но не обясняват причините. Това означава, че помощите не могат да получат например “Луфтанза Техник София”, която е регистрирана в България и е голям чужд инвеститор. От наземното обслужване ще бъдат орязани фирми като “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД, които обслужват летищата във Варна и Бургас, "Суиспорт България" (с швейцарска собственост) и "Голдеър хендлинг България" (с гръцка собственост) , които оперират на Летище София и на двете морски летища. Компаниите възнамеряват да сезират за проблема премиера Стефан Янев и президента Румен Радев, както и председателите на новите парламентарни групи.

На срещата в Министерството на транспорта са били обсъдени още стъпките и дефинирането на критериите за отпускане на държавната помощ за българските авиокомпании. „Трябва да се направи план за правилното и коректно разпределение на средствата, да се попълнят необходимите форми за съгласуване с Европейската комисия, която трябва да даде своето одобрение и нотификация. Едва след това българското правителство ще може да предприеме действия към отпускането на парите. Очаква се, това да се случи през месеците септември и октомври”, заяви Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ).

В последния месец след редица апели от страна на АБАИ зачестиха срещите на представители на асоциацията в различните ресорни министерства. След като министър Тодоров изрази съгласие наличните средства в „Летище София“ ЕАД да бъдат отпуснати за авиокомпаниите, последва оформяне на критерии за разпределяне на средствата. На последната среща става ясно, че ще бъдат осигурени 30 млн. евро вместо исканите 60 млн. евро, които са останали в държавното предприятие след концесионирането на летище София.

Мирослав Иванов