Хотели

Градските хотели във Варна отчитат висока заетост с международните събития

  25.07.2021 12:53  
Градските хотели във Варна отчитат висока заетост с международните събития

Градските хотели във Варна отчитат силен летен сезон с провеждането на многобройни културни събития, фестивали и международни турнири. “След средата на месец май 2021 г. започна раздвижването и търсенето. През юни имахме висока заетост покрай Европейското първенство по художествена гимнастика. През юли достига до над 90% с провеждането на Европейското първенство по плажен хандбал”, заяви за TravelNews Веселина Попова, управител на хотел “Черно море”, който е най-големият в града. Според нея заетостта през юли достига до нивата от 2019 г. преди световната пандемия.

Записванията за месеците август и септември също вървят много добре. Очакваме доста събития. Лошото е, че незнаем колко време ще продължи благоприятната ситуацията със задаващата се четвърта вълна, коментира Веселина Попова. По думите й при нова вълна веднага ще има отлив на туристи и мероприятия.

Председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров също обяви, че градските хотели са пълни и няма свободни места. Според него за предстоящата ветроходна регата дори се връщат хора. Димитров отбеляза, че богатата културна и фестивална програма на община Варна покрай отбелязването на “100 години курортен град” допълнително е стимулирала пътуванията и посрещането на повече гости. “Възхитен съм от община Варна за този летен сезон. Свършиха си работата перфектно и направиха голяма реклама на града и региона”, подчерта Илин Димитров.

Управителят на бутиковия хотел “Хоризонт” Георги Томов каза, че тази година заетостта е по-добра в сравнение с 2020 г. Но всичко е много динамично. Пълнят се основно над 90% с българи и редовни гости, допълни Томов.

През май 2021 г. по време на продължаващата епидемична обстановка в област Варна са функционирали 180 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 10.4 хил., а на леглата – 23.2 хиляди. Това сочат данните на Териториално статистическо бюро – Североизток. Общият брой на нощувките в областта във всички места за настаняване, регистрирани през май 2021 г., е 88.3 хиляди. Българските граждани са реализирали 54.3 хил. нощувки, а чуждите – 34 хиляди.

През май 2021 г. в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 82.2% от общия брой нощувки на чужди граждани и 58.7% – на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 21.8% от нощувките на български граждани и 11.6% – на чужденци, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 19.5 и 6.2%.

През май 2021 г. най-много нощувки са реализирали гостите от Румъния, Израел, Германия и Франция. Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване в област Варна през май 2021 г. достига 36.3 хиляди. От всички пренощували лица 73.5% са българи, като 56.7% от тях са нощували в хотелите с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 2.1 нощувки.

Пренощувалите чужденци са 9.6 хил., като най-висок e делът на гостите от Румъния – 31.5%, след тях се нареждат тези от Израел – 17.0%, от Германия – 10.8% и от Украйна – 6.4%. Хотелите с 4 и 5 звезди са предпочитани от 81.7% от чуждите граждани, като средният брой реализирани нощувки в тях е 3.6.

Мирослав Иванов