Новини Събития

Израел обмисля да ограничи пътуванията до Турция и Кипър

   
Израел обмисля да ограничи пътуванията до Турция и Кипър

Новите дневни случаи на коронавирусната инфекция продължават да се покачват, министрите от израелското правителство одобриха възстановяването на „Зеления пропуск“, ограничавайки присъствието на големи събития за тези, които са ваксинирани или са се възстановили от COVID-19 или които представят валиден отрицателен резултат от тест, пише израелското англоезично издание The Times of Israel, цитирано от “Фокус”.

Подновените ограничения ще се прилагат както за събития на закрито, така и на открито с над 100 участници, считано от 29 юли. Изискването за представянена доказателство за ваксинация, възстановяване от Covid-19 или отрицателен тест от последните 72 часа ще се прилага само за лица на възраст над 12 години.

В изявление от кабинета на министър-председателя се казва, че “Зеленият пропуск” ще бъде необходим и при спортни събития, както и за влизането във фитнес зали, ресторанти, конференции, туристически атракции и молитвени домове, като същевременно се подчертава, че няма да има ограничения на капацитета на събиранията или на тези места.

В решението се казва още, че от 8 август тестовете за коронавирус за тези, които имат право да бъдат ваксинирани и решат да не го правят, ще трябва да бъдат платени от тях самите. Решението беше одобрено от така наречения кабинет за коронавируса, натоварен с ръководството на правителствения отговор на пандемията. Той все още трябва да бъде ратифициран от правителството и трябва да бъде гласуван в неделя по време на седмичното заседание на кабинета.

Кабинетът на премиера Нафтали Бенет определи новите мерки като част от „организиран и всеобхватен план, който ще даде отговор на избухването на „Делта“ варианта в Израел“. По време на заседанието министрите гласуваха да добавят Великобритания, Грузия, Кипър и Турция към списъка на страните, до които на израелците е забранено да пътуват заради страховете от Covid-19. Последните две са сред най-популярните дестинации за израелски туристи.

Ако бъде одобрена от правителството, забраната за посещение на тези страни ще влезе в сила на 30 юли. Понастоящем ваксинираните пътници, пристигащи в Израел, трябва да се поставят на карантина за 24 часа или докато получат отрицателен резултат от тест, направен при кацане - в зависимост от това, което се случи по-рано. Неваксинираните пътници трябва да се поставят под карантина в продължение на седем дни и да получат отрицателен тест, когато седмицата на изолация приключи.

От миналата седмица всички, които се връщат от страни, за които се смята, че имат висок процент на инфекция, трябва да бъдат под карантина за седем дни, дори с отрицателен резултат от теста, според актуализираните насоки на Министерството на здравеопазването. Пълният карантинен период наскоро беше съкратен от предишните 10-14 дни.

Държавите, които понастоящем са недостъпни за израелците, са Узбекистан, Аржентина, Беларус, Бразилия, Южна Африка, Индия, Мексико и Русия, като всеки, който пътува до тези дестинации, подлежи на глоба от 5000 шекела (1500 щатски долара), както и на карантина.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати